Sólyom január 19-én hirdet választási időpontot

Sólyom László köztársasági elnök a Népszabadságnak adott interjújában kifejtette: van már álláspontja, mikor szavazzunk, ennek kiválasztása azonban független lesz a pártok akaratától. Hangsúlyozta: a legfőbb ügyész utódját még az első forduló előtt megnevezi.

Sólyom László a jogszabályi kereteket a legszigorúbban figyelembe véve fogja kitűzni a 2006-os országgyűlési választások időpontját. „A törvény szerint a választást legkésőbb 72 nappal a szavazás napja előtt ki kell tűzni. A választásokat április 1-je és május 31. között kell megtartani. Én a választási dátumokat április 1-je előtt 72 nappal fogom nyilvánosságra hozni” – nyilatkozta a köztársasági elnök a Népszabadságnak. Ez azt jelenti, hogy január 19-én tudhatjuk meg, mikor járulhatunk az urnákhoz. Hozzátette: a választás két fordulójának napját nem a pártok, hanem az egész ország érdekének figyelembevételével fogja megjelölni.

A voksolás időpontja a pártok számára leginkább azért fontos, mert Polt Péter legfőbb ügyész mandátuma május 16-án lejár. Ha tehát április elején lesz a szavazás, már az új kormány nevezheti ki utódját. Erre vonatkozólag Sólyom László hangsúlyozta: „A választások időpontját meghatározó szempontok között nincs olyan, amelyik a legfőbb ügyész személyével összefüggésben lenne. Az alkotmány rögzíti, hogy a köztársasági elnök javaslatot tesz a legfőbb ügyész személyére, akit aztán az Országgyűlés választ meg.


E kérdésben nem fogok konzultálni a pártokkal. A legfőbb ügyészt kizárólag szakmai szempontok alapján jelölöm, különös tekintettel arra, hogy az ügyészi munka az egyik legkomolyabb és legnehezebb jogászi hivatás.” Mint a köztársasági elnök kifejtette: arról, hogy mikor teszi meg a személyi javaslatot az Országgyűlésnek, még nem döntött, arról azonban igen, hogy a jelölt nevét legkésőbb a választások első fordulója előtt nyilvánosságra fogja hozni.

Címkék: Belföld