A NATO az arab országok felé kacsingat

Többek között a NATO jövőjéről és egy afgán tartományi csoport esetleges magyar vezetéséről is tárgyaltak az Országgyűlésben csütörtökön megrendezett konferencián.

A jövő NATO-jának gyakrabban kell fellépnie a szövetség érdekeit sértő globális fenyegetésekkel szemben – jelentette ki a külügyminisztérium politikai államtitkára a Parlamentben tartott NATO-konferencián, csütörtökön.

Mint Bársony András, a Külügyminisztérium államtitkára hangsúlyozta, a szövetségnek „a sikerhez a jelenleginél szélesebb skálán mozgó eszközrendszert kell alkalmaznia”, amelynek magába kell foglalnia politikai, katonai, polgári és gazdasági elemeket is.

Hozzátette: a NATO érdeklődése nem korlátozódhat a szűken vett euroatlanti térségre, egyre inkább ki kell terjesztenie azt az azon kívül eső régiókra. A Közel-Kelet, Irak és Afganisztán vagy Afrika kihívásai olyan jellegűek és méretűek, hogy elengedhetetlenné teszik Európa és Amerika szoros együttműködését, az Európai Unió és a NATO stratégiai partnerségét.

Bársony András kiemelte: Magyarországnak szándékában áll elvállalni egy tartományi újjáépítési csoport vezetését Afganisztánban, 2006 második felétől.

A X. Nemzetközi NATO-konferenciát egyébként Szili Katalin, az országgyűlés elnöke nyitotta meg. A tanácskozáson részt vesz Juhász Ferenc honvédelmi miniszter, Bársony András, a Külügyminisztérium politikai államtitkára és Patrick Hardouin, a NATO főtitkárhelyettese is.

Címkék: Belföld