Csuklyás rendőrök, zártláncú hálózat a maffiaperben

Fokozott biztonsági körülmények között tett vallomást egy megfigyelési akcióban közreműködött tanú, aki megerősítette a vádirat állításait a Kecskeméten folyó maffiaper csütörtöki tárgyalási napján.

A kecskeméti maffiaper néven ismert eljárásban Radnai Lászlót és tíz társát emberölés előkészületével, fegyvercsempészettel és lőfegyverrel történt visszaéléssel vádolja az ügyészség. A vádirat szerint a Szerbiából 2004. július 28-án Magyarországra csempészett fegyvereket Csopakra szállították, és ott tekintette meg azokat másnap Radnai, több vádlott-társával együtt.

A fokozott biztonsági intézkedések között folyó per csütörtöki tárgyalási napján csuklyás rendőrök vigyáztak az elkülönített helyiségben tartózkodó tanúra, aki megfigyelést végzett a vádlottak érdekeltségébe tartozó csopaki szállóban 2004. július 29-én. A bíróság anonimitásának megőrzése érdekében zártláncú hálózaton keresztül, hangját elektronikusan eltorzítva hallgatta ki a tanút. A tárgyalóteremben kivetítőn követték a tanú vallomását, aki két bírósági alkalmazott társaságában paraván mögött ült, és ugyancsak kivetítőn látta azt, akivel beszélt.

A tanú elmondta, hogy a szállodában több pontról figyelte az ott történteket, és közben beszámolt az operatív akciót irányító főnökének az eseményekről. A tárgyalóteremben Radnai Lászlót és a hatodrendű vádlottat határozottan felismerte, de a másodrendű vádlottat is azonosította. A vádlottak kétségbe vonták a tanú állításait, de a vádlottak padján ülő Radnai László és a másodrendű vádlott, valamint a szerb nemzetiségű hatodrendű vádlott sem tagadta, hogy a helyszínen voltak a megfigyelés időpontjában.

Fodor Endre tanácsvezető bíró ismertette, hogy a hemogenetikai szakértői vélemény csak december közepére készül el, ezért a per elhúzódik. A vizsgálatra azért kell várni, mert a megtalált fegyvereken sikerült olyan anyagokat találni, melyből DNS mintát tudnak előállítani. A DNS összehasonlítás elvégzéséhez vért vettek a vádlottaktól. A bíró bejelentette, hogy tervei szerint ebben az évben az utolsó tárgyalási nap november 29-én lesz, a per 2006. január 9-én folytatódik majd.

Címkék: Belföld