Gettósodik az ország

A gettósodást, a szegregálódást, a mélyszegénységet és a munkanélküliséget nevezte a mai magyar társadalom legnagyobb szociális problémáinak Ferge Zsuzsa szociálpolitikus a Családsegítés 20 éve címmel rendezett szakmai konferencián szerdán, Budapesten.

Az elmúlt húsz évben megváltozott a szegénység természete, és olyan folyamatok mennek végbe, melyeket korábban elkerülhetőnek hittünk – mondta. Ferge Zsuzsa ezek között említette az „etnikai és a szegénységi gettósodást”. Ferge szerint az egész országban és szinte minden városban kezdenek kialakulni a gettók.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a gettósodás együtt jár egy másik „iszonyatos problémával”, a szegregációval. Tulajdonképpen a gettósodás a szegregációs folyamat végállomása – fogalmazott, hozzátéve: ez a szegregáció legsúlyosabb következményekkel a gyermekek körében jár.

Ferge Zsuzsa szerint a szegénység és a hajléktalanság mára életünk részévé vált. Mégpedig, mint mondta, nem az a szegénység, amelyik „egy kicsit kínlódik és vergődik”, hanem a nagyon mély szegénység, amelyik „sokkal súlyosabban érinti tömegek, és ezen belül gyermekek élethelyzetét”.

A szociológus a munkanélküliség „romboló hatására” is felhívta a figyelmet. „Tömeges a munkanélküliség, tömeges a munkahiány, (…) talán 300 ezerre is rúg azoknak a száma, akik még csak nem is regisztrált munkanélküliek” – mondta. „Két év munkanélküliség megeszi az embert lelkileg, fizikailag, egészségileg, családilag” – érzékeltette a problémát Ferge Zsuzsa.

Címkék: Belföld