Ombudsmani vizsgálat a szcientológusoknál

Ombudsmanok vizsgálják a Szcientológiai Egyház módszereit, elsősorban azt a hazugságvizsgálónak tartott készüléket, amit az egyház rendszeresen alkalmaz - hangzott el az egyik kereskedelmi televízió csütörtök esti hírműsorában.

A helyettes ombudsman és az adatvédelmi biztos aggályosnak tartja a hazugságvizsgálatra emlékeztető berendezések használatát, amelyekről a jogszabályok szigorúan rendezik: csak különleges eljárásban szerezhetők be, és csak a jogszabályban megjelöltek használhatják őket, nem juthat hozzá civil, társadalmi szervezet – mondta Takács Albert helyettes ombudsman.

Takács szavai szerint több állampolgári bejelentés, panasz érkezett részben hozzá, részben az adatvédelmi biztoshoz arról, hogy a Szcientológiai Egyház tagjai személyes és különleges adatokat gyűjtenek. Mint mondta, a rá vonatkozó hatásköri szabályozás miatt ő nem tud vizsgálatot folytatni egyházakkal kapcsolatban, viszont az adatvédelmi biztos adatkezelési szempontból vizsgálhatja az egyházakat is.

Ezért Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos vizsgálja az adatok tárolását, továbbítását, az adatvédelmi szempontoknak való megfelelést, Takács pedig az emberi méltósággal, vallásszabadsággal, általános személyiségi jogokkal összefüggő oldalról “erősíti” az adatvédelmi biztos vizsgálatát.

Fritzlauf Lajos, az egyház vezető szerzetese nem tud az ombudsmani vizsgálatról, de kijelentette: nem végeznek adatgyűjtést, és hazugságvizsgáló berendezést sem használnak. Megjegyezte: az Országos Rendőr-főkapitányság szakértői véleménye szerint az egyház lelkészei által használt E-méter csak egy fiziológiai paramétert vizsgál, és nem alkalmas hazugságvizsgálatra. „Az E-méter segít a híveknek lokalizálni a lelkiismereti gyötrelem okait” – jelentette ki.

Címkék: Belföld