Enyhül a dohányzási tilalom

A zéró tolerancia elve helyett enyhébb szabályozás várható a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítása után. Például nem a jogszabály alkotói, hanem az iskolaszék dönthetné el, hogy lehet-e dohányozni a tanintézményben.

Januártól érvénybe léphet a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítása, amely több ponton engedményt tesz a dohányosok számára. Az eredeti elképzelések teljesen füstmentessé tették volna az oktatási intézményeket, de a tervezett módosítások enyhítenék a szigort: az iskolaszékekre bíznák, beszüntetik-e a dohányzást az általuk felügyelt intézményben.


További enyhítést is tatalmaz a módosító javaslat: az egészségügyi intézményekben sem tiltanák meg teljesen a dohányzást. Kökény Mihány népegészségügyi kormánymegbízott a FigyelőNetnek azt mondta, egy börtönkórházban vagy pszichiátriai intézetben nem tehetik meg, hogy teljesen beszűntetik a füstölést. Az egészségügyi intézményekben, például kórházakban, háziorvosi és szakrendelőkben viszont tilos lesz a dohányzás ott, ahol van betegforgalom, vagy 6 éven aluli gyermekekkel foglalkoznak. Kökény azt is elmondta, hogy a tervezet szerint egy munkahelyen is betilthatják a cigarettázást, amennyiben a vezetőség nemdohányzónak minősíti az intézményt.

Nemcsak enyhülne, de szigorodna is a nemdohányzók védelméről szóló törvény: a népegészségügyi kormánymegbízott a módosítás erősségeként emelte ki, hogy két-háromszorosára növelnék a bírságot. Így ha valaki tiltott helyen füstölög, akkor 20-50 ezer, intézményi felelős esetében akár 250 ezer forintos bírság miatt is főhet a feje.

Címkék: Belföld