Újra teljes az Alkotmánybíróság létszáma

Alkotmánybíróvá választotta az Országgyűlés hétfőn Balogh Elemér jogtörténészt és Holló Andrást, a testület volt elnökét, akinek mandátuma néhány napja járt le.

A titkos szavazáson Balogh Elemér 333 igen és 22 nem szavazatot kapott, Holló András pedig 323 igen szavazatot 29 nem ellenében. Az alkotmánybírók megválasztásához a képviselők kétharmadának, 258 képviselőnek az igen szavazata szükséges. A két alkotmánybíró megválasztásával a tizenegy tagú testület újra teljes létszámmal dolgozhat.

A parlament utoljára idén szeptember 26-án választott meg két új alkotmánybírót, Bragyova András alkotmányjogászt és Kovács Péter nemzetközi jogászt. Ezzel az Alkotmánybíróság létszáma tízre emelkedett, ám Holló András elnöknek november 12-én lejárt a mandátuma. Az Alkotmánybíróság 2004. december és 2005. szeptember között a határozatképesség határán, nyolc fővel működött. Némiképp javult a helyzet a 2005. szeptemberi választás óta, s most újra teljes létszámú a testület.

Németh János megbízatása 2003. július 31-én szűnt meg, Czúcz Ottó 2004. április 30-tól nem tagja a testületnek, Strausz János pedig 2004. december 23-án töltötte be 70. életévét, és ezzel megszűnt a mandátuma. A parlament a szeptemberi választást megelőzően utoljára hat éve, 1999 júniusában választott alkotmánybírákat. Ekkor Bihari Mihály, Kukorelli István és Tersztyánszkyné Vasadi Éva került a testületbe. A tizenegy tagú testület tizenegy tagjának megbízatása kilenc évre szól, és az alkotmánybírák egyszer újraválaszthatók.

Címkék: Belföld