Garanciatörvény kiegészítésekkel

A Fidesz hétfőn benyújtotta garanciatörvény-javaslatát a parlamentnek. Az öt pontból álló tervezetet az MSZP is támogathatónak tartja, de kiegészítésekkel.

Az SZDSZ nem támogatja

Kuncze Gábor hétfőn nyílt levelet küldött Orbán Viktornak. Ebben az SZDSZ elnöke félelmének adott hangot, hogy „lassan végleg eltűnnek a konkrétumok, a tények, a komoly javaslatok – s helyüket átveszik a szlogenek, a bulvárelemek”. Mint Kuncze Gábor levelében írja, egyre rosszabb irányt vesz a politika Magyarországon azzal, hogy a mindenki számára fontos kérdések érdemi megvitatása helyett egyre inkább „showműsorrá züllik”. A pártelnök hangsúlyozta ugyanakkor: a liberálisok a gazdaságról, az adókról, az egészségügyről, az oktatásról, az állampolgároknak nyújtott szolgáltatások színvonaláról, a rászorulók támogatásáról  és Magyarország helyéről az Európai Unióban szívesen vitatkoznak bárkivel.

Orbán Viktor múlt hétfői felszólalásában vázolta fel garanciatörvény-javaslatát. A Fidesz két előterjesztést nyújtott be a parlament elé: az egyikben az ellenzéki párt az alkotmány módosítására tesz javaslatot. Ez teremti meg ugyanis a jogi alapját annak, hogy az alkotmányos alapjogokhoz hasonló védelemben részesíthessenek más jogokat is, így a garanciatörvényben felsorolt öt területet. A másik javaslat pedig a garanciatörvény öt pontját tartalmazza. A garanciális elemeket kétharmados törvényben rögzítik, míg a jogtechnikai kérdéseket továbbra is az ágazati feles törvények rendeznék.

Nyugdíj, panel, adókedvezmény

A törvényjavaslatban szerepel a 13. havi nyugdíj, a gyermekek után járó adókedvezmény és a panelfelújítási program megőrzése, valamint az is, hogy a gáz, a villany és a gyógyszerek ára csak az infláció mértékével emelkedhet, illetve, hogy az áfát időben vissza kell fizetni a vállalkozások számára.

A 13. havi nyugdíj megőrzésének rögzítését a Fidesz szerint az is indokolja, hogy a kormány az általa 2002-ben bevezetett 13. havi családi pótlékot hétfőn, a családtámogatási rendszer átalakításával megszüntette, így félő, hogy a nyugdíjakkal is megtörténhet ugyanez.

Az előterjesztésben a Fidesz azt javasolja, hogy a gyermekek után járó adókedvezmény minden évben kövesse az infláció mértékét, hogy azt egy kormányzati ciklusban se lehessen elértékteleníteni. A dolog érdekessége ugyanakkor, hogy a miniszterelnök által meghirdetett családügyi lépések január elsejétől megszüntetik ezt a kedvezményfajtát.

A panelfelújítási program esetében a Fidesz politikusai azt javasolják, hogy minden éves költségvetés egy ezrelékét fordítsák erre a célra. Ez jövőre 8,5 milliárd forintot jelentene.

Minimumprogram, maximum egyetértés?

Az MSZP támogathatónak tartja az Orbán Viktor által felvázolt pontokat, azt azonban az úgynevezett minimumprogram hét pontjával egészítenék ki. Áder János, a Fidesz frakcióvezetője szerint a két tervezet között van átfedés, így meg lehet teremteni az egyetértés feltételeit.

Gyurcsány Ferenc ugyanis további javaslatokkal egészítené ki a nemzeti garanciatörvény felvetését. Véleménye szerint azt is bele kellene tenni, hogy „ne nevezzük egymást hazaárulónak, hogy aki jogszerűen tulajdont szerzett, attól a tulajdon nem vehető vissza, csak azért, mert úgy gondolja az éppen aktuális miniszterelnök”. A kormányfő szerint egy ilyen törvényben annak is szerepelnie kell, hogy „nem alapítunk olyan családtámogatási rendszert, amelyben annak adunk többet, akinek amúgy is több van, és annak kevesebbet, akinek szüksége lenne rá, valamint annak is benn kell lennie, hogy a nyugdíjakat ki kell fizetni, még akkor is, ha a hivatalban lévő kormánynak nem tetszik az erről szóló törvényi kötelezettség”.

A miniszterelnök szavait követően Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettese és Juhász Ferenc, az MSZP alelnöke pénteken Budapesten átadta Gyurcsány Ferencnek a párt biztonságos jövő nemzeti minimumának megalkotására vonatkozó aláírásgyűjtési kezdeményezését. A program jelenleg közel 50 javaslatot tartalmaz, köztük hét a parlament és a vizsgálóbizottságok működésével kapcsolatos.


Idetartozik a biztonságot adó nyugdíjrendszer, azon belül az ötéves nyugdíjkorrekciós program és az özvegyi nyugdíjak emelésének folytatása. Az MSZP kordában tartott árakat és lépést tartó béreket szeretne, megvédve a gyes melletti munkavállalás lehetőségét. Ezenkívül javasolják, hogy évről évre folyamatosan az inflációval arányosan növekedjen a családi pótlék összege, folytatódjon a Fészekrakó program és a Start program. Folytatni kell az autópálya-építést is, és arányos közteherviselést kell megvalósítani. Az aláírásgyűjtés november közepén indul.


Címkék: Belföld