Környezetvédelmi bizottság: felesleges az atomtemető

A kormánypárti tagok távollétében nemet mondott a paksi atomerőmű élettartamának meghosszabbítására és a Bátaapátiban tervezett atomtemető elvi engedélyezésére az országgyűlés környezetvédelmi bizottsága.

A bizottság azt szeretné, hogy a kérdést terjesszék a parlament elé, és a téma jelentősége miatt szerezzék meg a képviselők elvi hozzájárulását

Illés Zoltán, a bizottság fideszes tagja a Bátaapátiba tervezett atomtemetőről elmondta, hogy birtokában van a paksi erőmű vezetőjének levele, amely szerint az erőmű területén 10 milliárd forintból a jelenlegi élettartam végéig megoldható a kis- és közepes radioaktivitású hulladék tárolása. Ebből a hulladékból az erőmű adatai szerint évente 300 tonna keletkezik, ezért felesleges 16 ezer tonna befogadóképességű atomtemetőt építeni.

A bizottság szocialista alelnöke, Orosz Sándor emlékeztetett arra, hogy az általános vitában a bizottság már egyszer foglalkozott a kérdéssel, és akkor a többség egyetértett az atomtemető létesítésével és Paks élettartam-hosszabbításával. A most elfogadott javaslatok nem tükrözik a bizottság egészének állásfoglalását, és a kormánypárti többség ülésről való távolmaradásának köszönhetők – tette hozzá. Az alelnök szerint a következő évtizedekben még szükség van az atomenergiára, amíg felfut a megújuló erőforrásokat használó energiatermelés.

Címkék: Belföld