Orbán levelet küldött, Gyurcsány javaslatot várt

Orbán Viktor levélben fordult Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz és a parlamenti pártokhoz, és világos választ kér arra, támogatják-e a nemzeti garanciatörvény kezdeményezését. A kormányfő nem levelet, hanem javaslatot vár.

A Fidesz elnöke arra a kérdésre világos és egyértelmű választ Gyurcsány Ferenctől és a három parlamenti párttól, hogy „hajlandó-e az emberek biztonságos hétköznapjait szolgáló kétharmados öt garancia törvény parlamenti megtárgyalására és elfogadására”- mondta keddi sajtótájékoztatóján Deutsch Tamás. A Fidesz országgyűlési képviselője elmondta, a párt országos elnöksége szerdai ülésén tekinti át a garanciatörvény végső formáját, és arra kéri a frakciót, hogy még ezen a héten terjessze a parlament elé a törvényjavaslatot.

Mint mondta, fontos kérdés, hogy az emberek bízhatnak-e abban, hogy Gyurcsány Ferenc szavai és tettei egy irányba mutatnak. Ezzel a megjegyzésével Deutsch Tamás arra utalt, hogy a kormányfő hétfőn nyitottnak mutatkozott Orbán Viktor javaslataira, azonban a házbizottság kormánytöbbsége már nem fogadta el a Fidesz azon felvetését, hogy halasszák el egy héttel a családtámogatási rendszer átalakításának és az adótörvényeknek a zárószavazását.

Deutsch Tamás hangsúlyozta: örömmel hallotta, hogy Hiller István és az MSZP keddi kezdeményezésükkel csatlakoztak a Fidesz által még 2004-ben lebonyolított nemzeti petíció kezdeményezéséhez, amely ugyanezekkel a kérdésekkel foglakozott. Emlékeztetett arra, hogy a nemzeti petíció alapján készült törvényjavaslatot azóta sem vette napirendjére a parlament, de reméli, hogy jövő héten hétfőn ez másképpen lesz.

Batiz András kedden elmondta, a miniszterelnök nem levelet vár Orbán Viktortól, hanem a hétfői parlamenti felszólalásából fakadóan egy törvényjavaslatot. A kormányszóvivő megjegyezte, hogy a kormányfő egy nyilvános konzultáció keretein belül is vállalná, hogy más témákkal együtt ezt a javaslatot is megvitassa Orbán Viktorral, a Fidesz elnöke azonban múlt péntek óta nem válaszolt arra, hogy hajlandó lenne-e egy ilyen eszmecserén részt venni.

Címkék: Belföld