MSZP-s aláírásgyűjtés indul

Aláírásgyűjtésbe kezd november 24-től az MSZP a nemzeti jövő minimumának megalkotására – jelentette be Hiller István, az MSZP elnöke. A szocialisták céljai alapvetően hasonlók Orbán Viktor hétfői kezdeményezéséhez.

November 24-től kezdődően az MSZP tagjai, szimpatizánsai kistelepüléseken és nagyvárosokban várják az emberek véleményét arról, hogy akarna-e egy biztonságos Magyarországon élni, ahol kiszámítható a jövő, ahol az eltérő vélemények dacára is létezik egy minimum, amiben a többség egyetért – mondta Hiller.

A pártelnök szavai szerint a biztonságos jövő nemzeti minimumának programja hét pillérre, a politikai riválisok tiszteletére, a nyugdíjprogramra, a bérfelzárkóztatásra, a családtámogatási rendszerre, az otthonteremtésre, a foglalkoztatásra és az igazságos közteherviselésre épül.

A program részleteiről Hiller elmondta: azt akarják, hogy szűnjön meg hazaárulózás, mint politikai stílus. A kezdeményezés egyik eleme a bérekhez felzárkózó nyugdíjprogram, a kormány nyugdíjkorrekciós programjának támogatása. A bérfelzárkóztatásról azt mondta: kordában tartott árakat, a gazdasági növekedést elérő európai bérfelzárkoztató programot akarnak, és hozzátette: a családtámogatás keretében ott kapjanak többet, “ahol több a szükség”. Az otthonteremtés területén bővülő támogatást szeretnének a fiataloknak, és kezdeményeznek egy, a panelprogramhoz hasonló, a történelmi bérházak felújításáról szóló programot.

Hiller szerint vállalkozásösztönzéssel, gazdaságfejlesztéssel közelíteni kell a teljes foglalkoztatáshoz, és a közteherviselés kapcsán megjegyezte: több felelősséget kérnek fent, míg több lehetőséget lent.


Arra a felvetésre, hogy a kezdeményezés nem sokban különbözik az Orbán Viktor Fidesz-elnök által hétfőn a parlamentben tett kezdeményezéstől, az MSZP elnöke azt válaszolta: egy szabad és igazságos Magyarország megteremtését akarják, és ha egy tőlük eltérő politikai erő képviseli ezt a nézetet, örömmel várják a támogatását. Hozzáfűzte: ha Orbán Viktor is egy ilyen ország megteremtésében érdekelt, akkor ezt a kezdeményezést biztos, hogy támogatja, ezért az ő aláírását is várják.

Címkék: Belföld