Módosul a családtámogatási rendszer

November 7-én, hétfőn a parlament elfogadta a jövő évi költségvetési tervezeten belül a családtámogatásról szóló törvény módosítását. Az új elemek a Gyurcsány Ferenc által meghirdetett Száz lépés programban már kifejtett indítványokat tartalmazzák.

A törvénytervezet általános indoklása szerint a módosítás fő célja, hogy „a családok támogatására szolgáló költségvetési források egy célzottabb és hatékonyabb felosztás révén a korábbiakhoz képest átláthatóbbak, egyszerűbbek legyenek. A javaslat eredményeképp így a gyerekszám, a családtípus és a fogyatékosság alapján történő kategorizálás fenntartásával „a családi pótlék összegeinek jelentős emelésére kerül sor” – áll az indoklásban. Az emelkedés mértéke – a kormány számításai szerint – átlagosan 84 százalék.

Emelkedik a családi pótlék összege

Az új törvény szerint a családi pótlék havi összege a következőképpen alakul a jövő évtől:
az egygyermekes családok 11 ezer forintot, az egy gyermeket egyedül nevelők 12 ezer forintot kapnak, és ugyanennyi jár a kétgyermekes családoknak is gyerekenként. A két gyermekét egyedül nevelő szülő 13 ezer, a három vagy több gyermeket nevelő család 14 ezer forintot fog kapni gyermekenként. A három vagy több gyermeket egyedül nevelő szülőknek pedig 15 ezer forint jár majd. A tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő családok 21 ezer forintot kapnak, az egyedül nevelők esetén ez az összeg 23 ezer forint lesz.

Egy év után már dolgozhatnak a gyesen lévők

A miniszterelnök szerint a jelenlegi szisztéma legnagyobb hibája az, hogy nem ösztönzi a munkavállalást, sőt, ha valaki nem dolgozik, nagyobb támogatást kap. Ezzel szegénységcsapdába szorítja a rászorulókat, mivel a munkába állással a szülő elveszti a juttatások jelentős részét. A módosítás szerint azonban a gyermekgondozási segélyben (gyes) részesülők – a nagyszülők és a kiskorú gyermekének gyámját kivéve – a gyermek egyéves koráig nem dolgozhatnak, de utána időkorlát nélkül vállalhatnak munkát. Az indoklás szerint „ez az intézkedés, amellett hogy ösztönzi a gyermeküket nevelő szülők meghatározott körének legális munkavállalását, növeli a családok választási lehetőségét a tekintetben, hogy a munkaerőpiacról való távolmaradásuk idejét igényeik és lehetőségeik szerint határozzák meg”. Törvénybe foglalták azt is, hogy ikergyermekek esetén a gyes a tankötelessé válás évéig jár majd.

Gyermekvédelmi támogatás helyett gyermekvédelmi kedvezmény

A módosítás indoklása szerint a változtatás „alapvető indoka a rendszeres gyermekvédelmi támogatás költségvetési forrásainak a családi pótlékba történő beépítése”, ám nem kívánják megszüntetni az ehhez tartozó egyéb kedvezményeket, ezért a gyermekvédelmi támogatás helyett gyermekvédelmi kedvezmény kerül bevezetésre. Ez akkor jár, ha családban az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegét.

Az új törvény szerint a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak minden év május hónapjában egyszeri támogatást kapnak, mivel „általános tapasztalat, hogy az iskoláztatás, a nyári nyaralás jelentős terheket ró a családokra”. 2006-ban ez az összeg ötezer forint lesz.

Megszűnik az adókedvezmény

A kormány most elfogadott javaslata megszünteti a gyermekek után járó adókedvezményt. Az egy- és kétgyermekes családoknál a családi adókedvezmény megszűnik, mivel az új rendszer ezen családok számára magasabb összegű ellátást biztosít, mint amennyi a családi pótlékuk és az adókedvezmény együttes összege volt. A három- és többgyermekes családok adókedvezménye viszont korlátozott mértékben marad meg. Ennek értelmében a jövőben is havi négyezer forint adókedvezményhez juthatnának azok, akiknek jövedelme nem haladja meg az évi 3,4 millió, havi 280 ezer forintot, és a támogatás fokozatosan csökkenve évi 4 millió, havi 330 ezer forintnál megszűnik.

Fidesz: igazságtalan és meggondolatlan az új rendszer

A gyermeket nevelő családok többségét hátrányosan érinti az új rendszer – jelentette ki Pokorni Zoltán, a párt alelnöke és Harrach Péter, a frakció szociális kabinetjének vezetője a hétfő délelőtti sajtótájékoztatón.

Az alelnök szerint az új rendszer „durva pénzügyi megszorítást” jelent, ugyanis a legszegényebb, legrászorultabb családok, a nagycsaládosok és a roma gyermekek járnak a legrosszabbul. Pokorni szerint a minimálbérből élő egygyermekes családoktól így egyhavi családi pótlék összegét vonják el, míg a kétgyermekesektől évi 30 ezer, a háromgyermekesektől pedig 40 ezer forintot.

Harrach kiemelte, hogy az ezzel megszűnő gyermekek után járó adókedvezményt és a rendszeres gyermekvédelmi támogatást 700 ezer gyermek után folyósították. Úgy véli, hogy az eddigi differenciált rendszert most azzal egyszerűsítik, hogy a munkával szerzett jövedelmet nem ismerik el az adókedvezményekkel, és nem adnak külön támogatást a legszegényebbeknek. Harrach szerint a Fidesz és a kormányoldal számításai között azért van különbség, mert a Fidesz azokkal az összegekkel számol, amelyeket a jelenlegi rendszer szerint kellene kifizetni január elején, ami tartalmazza az inflációt követő változást és a 13. havi családi pótlék egy hóra jutó részét is.

Címkék: Belföld