Orbánékat szélkakasnak tartja az MSZP

Az MSZP külön honlapot indított, amelyben tételesen felsorolják, az ellenzéki párt politikusai hogyan változtatták véleményüket pár év eltéréssel az egyes kérdésekről. Az MSZP szerint ez nem negatív kampány, hanem elegáns fricska.

Az MSZP, felbuzdulva a Fidesz hétvégi nagygyűlésén is, kampányt indít a szélkakas-politika ellen. „Nem szélkakasokra, hanem elveiket vállaló és programokat adni képes politikusokra és politikai pártokra van szükség Magyarországon” – mondta a Fidesz vasárnapi szövetségi gyűlésén elhangzottakat bírálva Újhelyi István, az MSZP egyik alelnöke.


Hozzátette: az MSZP most induló, valódi programot is bemutató kampányában igyekszik felkészülni az ország kormányzásának folytatására. Juhász Ferenc egy hétfői sajtótájékoztatón a budapesti Városligetben kiemelte: korrekt magatartásra és tisztességes, nyílt színi vitára van szükség a magyar politikai közéletben. Szerinte a Fidesz „bűnbánó kampányt” kezdett, az MSZP-nek pedig a közvéleménnyel közösen az is feladata, hogy tájékoztassa a nagyobbik ellenzéki pártot arról, ott mit rontottak el az elmúlt időszakban.

A szocialista politikus hangsúlyozta: a www.szelkakas.info.hu internetes honlapon példákon keresztül mutatják be, „hogyan működik az ország kormányzását visszaszerezni készülő Fidesz szélkakas-modellje”.

Újhelyi István szerint nem lehet menekülni a viták elől, ezért ismét felszólítják Orbán Viktort, vállalja a vitát és válaszoljon Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felkérésére, hogy kettőjük párbeszédéből is megtudhassa az ország, ki miképpen gondolkodik és milyen programmal készül a jövő kormányzására. Megjegyezte, hogy Orbán Viktornak az elmúlt héten 11 órája lett volna arra, hogy felszólaljon a költségvetési törvényjavaslat általános vitájában, ám egy percet sem beszélt.

A most induló honlapon egyébként összesen tíz témakörben – terrorellenes harc, sorkatonaság, privatizáció, kettős állampolgárság, adóreform, egykulcsos adó, magántőke az egészségügyben, családi adózás, munkahely, bürokráciacsökkentés – szembesítik az ellenzéki párt vezérét korábbi és későbbi, egymással esetenként teljesen ellentétes kijelentéseivel.


Nyakó István, az MSZP szóvivője a FigyelőNetnek elmondta: a negatív kampány nem jellenző rájuk, ez is inkább csak egy elegáns, visszafogott fricska. “A szélkakas weboldala össze sem hasonlítható azzal a hangvétellel, ahogy a Fidesz politikusai nyilatkoztak az MSZP-ről és annak politikusairól. Mi továbbra sem szeretnénk negatív kampányt folytatni, imázskampányunk egy szóval sem említi az ellenzéki pártot és annak politikusait” – mondta Nyakó István. Hozzátette ugyanakkor, hogy akciójuk célja, hogy tükröt tartsanak a Fidesz elé, és megmutassák a választóknak az ellenzéki politikusok pálfordulásait. 

Címkék: Belföld