A miniszterhez fordul az ombudsman az oltások miatt

Az egészségügyi miniszterhez és az Országgyűlés egészségügyi bizottságához fordul az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, amiért a jövőben az állam nem vállal felelősséget a gyógyszerek okozta károsodásért.

Lenkovics Barnabás a Népszavának azt mondta: szerinte az állam által kötelezően elrendelt védőoltások esetében alkotmányossági aggályokat vet fel a novemberben hatályba lépett jogszabály. Emiatt kezdeményezni fogja, hogy ezt a passzust vegyék ki a rendelkezésből.

Az ombudsman szerint, ha a védőoltás beadásakor az orvos mulaszt, akkor a felelősséget neki, illetve munkáltatójának kell viselnie. Ha az orvos szakszerűen járt el, de az oltóanyag a lejárati idő előtt “megromlott”, akkor a készítmény forgalmazóját, hazai termék esetén gyártóját terheli a felelősség. Úgy vélte ugyanakkor, hogy ha egyik sem merül fel, de a védőoltásnak mégis kialakul valamilyen szövődménye, akkor azért az államnak kell felelősséget vállalnia. Kiemelte, hogy ez csupán a kötelezően előírt védőoltásokra vonatkozik. Minden állampolgár alkotmányos kötelezettsége, hogy a járványok elkerülésére, a közveszély elhárítására ennek alávesse magát – magyarázta Lenkovics.

Nem tartja helyesnek az állam magatartását Kolláth György alkotmányjogász sem. Ugyanakkor úgy véli: azt nem volna könnyű levezetni, hogy a rendelkezés alkotmányellenes. Ő is úgy vélte, hogy a törvénymódosítás ellenére az állam a polgári jog szerint perelhető. A szaktárca szerint viszont ha a bíróság egyes esetben úgy dönt, hogy az államnak is van kártérítési kötelezettsége, akkor az állam megfizeti a kártérítést.

Címkék: Belföld