Megnevezte alkotmánybíró-jelöltjét a Fidesz

A Szegedi Tudományegyetem jogi karának professzorát, Balogh Elemért javasolta alkotmánybírónak a Fidesz a parlament alkotmánybírákat jelölő bizottságának hétfői ülésén.

Mandur László, az országgyűlés szocialista elnöke elmondta: a bizottság kormánypárti tagjai megismerték a jelölt önéletrajzát, és további egyeztetést kértek. A kormánypárti frakciók támogatása esetén az alkotmányügyi bizottság is meghallgatja a Fidesz jelöltjét. A bizottság várhatóan jövő hétfőn döntést hoz a jelöltről, hogy az országgyűlés még aznap megválaszthassa a két hiányzó alkotmánybírót. Mandur hozzátette: az MSZP jelöltje továbbra is Holló András.


A tizenegy tagú Alkotmánybíróság hosszas viták után két új taggal bővült szeptember végén. Bragyova András és Kovács Péter megválasztása azonban csak tűzoltás volt a működésképtelenség határán ingadozó taláros testületnél, Holló András mandátuma ugyanis novemberben lejárt, így ismét két üres hely lett. Az előző elnök újraválasztása kétséges, hiszen az SZDSZ például korábban kifejtette: egyszer már mondátumot szerzett bírákat nem támogat.


Az Alkotmánybíróság 11 tagját az Országgyűlés választja, kilenc évre, az összes képviselő kétharmadának szavazatával. A bírák személyére a parlamenti pártok képviselőcsoportjainak egy-egy tagjából álló jelölőbizottság tesz javaslatot. A megválasztott bírák maguk közül szavazzák meg a testület elnökét, megbízatása három évre szól. Az alkotmánybírák egyszer újraválaszthatók.

Címkék: Belföld