Ismét lesz krízissegély

Jövőre ismét rohamra számíthat a nyugdíjbiztosító, ha elfogadják azt a kormány-előterjesztést, hogy a méltányossági nyugdíjemelésre egy-egy jogosult esetén ne öt, hanem háromévente kerülhessen sor – írja a Népszabadság.

Éppen elmúlt három éve ugyanis, hogy az újonnan megválasztott kormány visszahozta a méltányossági nyugdíj intézményét. Mint emlékezetes 2002 év végére – fél év alatt – több mint 800 ezer kérelem érkezett a biztosítóhoz, és a következő évben is még 150 ezerre rúgott az új beadványok száma. Összességében akkor 950 ezer kérelmet bíráltak el, ebből 460 ezret kedvezően.

Ha a jogszabályváltozást elfogadja a kormány, akkor az új kérelmezők mellett, ők is kérhetnek ismét méltányossági emelést. A jogosultság feltételei változatlanok maradnak, tehát a nyugdíjminimum – jövőre várhatóan 25 760 forint – kétszerese alatt maradó ellátás esetén van esélye a kérvényezőnek a méltányossági emelésre. Tavaly egyébként már visszaállt a – megszüntetést megelőző – “normál” szintre a kérelmek mennyisége, 41,5 ezren voltak, akik – átlagosan 2425 forintnyi – emelést kaptak.

A méltányossági rendszerbe illeszkedik a kivételes nyugdíj, amelyre azok számíthatnak, akik több évet dolgoztak – járulékfizetés mellett -, de annyit nem, hogy nyugdíjjogosultságot szerezzenek, és szociális helyzetük indokolja a járadék folyósítását. A jövő évi előirányzat a méltányossági nyugdíjemelésre – amit a parlamentnek még el kell fogadnia – 600 millió forint, és 200 milliót fordítanának a kivételes ellátásokra. Ez összességében valamivel kevesebb, mint az idei keret. Jövőre viszont a tervek szerint visszahozzák a 2002-es kormányváltást követően megszüntetett krízis vagy egyszeri segélyt, amely – mint a nevéből is következik – az ellátásba nem épül be, hanem válságos élethelyzetekben nyújt segítséget, kizárólag nyugdíjasoknak. Erre a célra mintegy 150 millió forintot szánnának.

Címkék: Belföld