Esélytelen Gyurcsány választási reformja

A kis pártok örömmel támogatják, a Fidesz viszont ellenzi, így könnyen meg is akadályozhatja a kormányfő a választási törvény megváltoztatását szorgalmazó felvetését. A FigyelőNet által megkérdezett szakértők szerint az ötszázalékos küszöb "kikerülése" inkább az SZDSZ-t segítené.

A zöldek 3 százalékot szeretnének

A jelenlegi Magyarországi választási rendszer nem teszi lehetővé a parlament sokszínűségét a Zöld Demokraták Szövetsége (ZDSZ) szerint. A szervezet túl magasnak tartja az ötszázalékos bejutási küszöböt, a jelöltenkénti 750 érvényes kopogtató cédula összegyűjtése pedig még nehezebb. „Ezért demokratikusnak tűnik az MSZP javaslata, hogy frakcióval rendelkező parlamenti párttá válhat az a párt, amelyiknek legalább három képviselője egyéni mandátumot szerez, csak az a baj ezzel a javaslattal, hogy nem működik” – írja közleményében Droppa György, a ZDSZ vezetője. Ezért a Zöld Demokraták Szövetsége egy életképesebb javaslattal él: szállítsák le a jelenlegi parlamenti pártok a bejutási küszöbét ötről három százalékra. Ez ugyanis – áll a közleményben – biztosan nem akadályozná a demokratikus döntéshozatalt, és nemcsak színesítené parlamentet, hanem segítene tisztázni, hogy az egyéni választókerületek képviselői nem választókerületeik kijárói, hanem pártjuk pártfegyelemre épülő csoportérdekeinek megtestesítői.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vasárnapi beszédében jelentette ki, hogy hamarosan benyújtja a választási törvényt módosító javaslatát. Az MSZP – a kisebb parlamentről tartott négypárti egyeztetésen egyébként már ajánlott – változtatásának lényege, hogy az a párt, amely legalább három egyéni választókerületben mandátumot tud szerezni, a listájára leadott szavazatok alapján számított mandátumot – függetlenül az ötszázalékos küszöbtől – kapja meg, és így alakítson frakciót.


„A kormányfő mielőbb szeretné benyújtani a módosító javaslatot, hogy az már a 2006-os választásokra érvényes legyen” – mondta László Boglár, a FigyelőNetnek. A miniszterelnök sajtófőnöke hozzátette: ha komolyan lehet venni a pártok képviselőinek korábbi nyilatkozatait, hogy a parlamentben sokféle véleménynek helyt kell adni, akkor el kell fogadniuk a tervezetet. Ez egyébként László Boglár véleménye szerint egyáltalán nem ütné az SZDSZ, az MSZP és a Fidesz a kisebb parlamentről szóló elképzeléseiből összegyúrt közös javaslatot, amelyet Fodor Gábor kedden mutat be a négypárti egyeztetés résztvevőinek.

Az MDF és az SZDSZ támogatja az ötletet

Az MDF támogatná a választási törvény módosítását, az SZDSZ pedig fontosnak tartja a miniszterelnök többpártrendszer melletti kiállását. A Magyar Demokrata Fórum – lapunknak eljuttatott közleménye szerint – pozitív elmozdulásnak és megfontolásra alkalmas javaslatnak értékeli Gyurcsány Ferenc bejelentését. „Az MDF bízik abban, hogy más demokratikus erők is meghallják a miniszterelnök javaslatát, amely végre elmozdulást jelent az eddigi merev álláspontokról, hiszen a jelenlegi helyzet a kétpárt-rendszer kialakulását segíti elő” – írja közleményében Hock Zoltán, az MDF elnökhelyettese. A párt ugyanakkor kitart korábbi, a tisztán listás választást alkalmasnak tartó elképzelése mellett.

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke még vasárnap nyilatkozott úgy, hogy nem a konkrét javaslatot tartotta a legfontosabbnak, hanem azt, hogy a „miniszterelnök a kétpártrendszerrel szemben kiállt a többpártrendszer mellett”. Hozzátette, hogy ezzel az MSZP és az SZDSZ választóinak közös halmazából a miniszterelnök „visszaküldte” a szavazókat  az SZDSZ-hez. Ahhoz, hogy az MSZP hatalmon maradjon az SZDSZ-nek be kell kerülnie a parlamentbe – mondta Kuncze Gábor.

A Fidesz nem támogatja

A Fidesz nem támogatja a választási törvény módosítását, amelyet Gyurcsány Ferenc vetett fel – mondta Pokorni Zoltán hétfőn. A Fidesz alelnöke úgy gondolja, „nem elegáns dolog” 160 nappal a választások előtt megváltoztatni a szabályokat . Az ellenzéki politikus véleménye szerint ennek az elképzelésnek ugyanaz lesz a sorsa, mint Medgyessy Péter javaslatának, vagy mint a „legtöbb ilyen meggondolatlan, kampányízű, figyelemelterelő javaslatnak”. Mint emlékezetes, az előző miniszterelnök az európai parlamenti választások előtt tett javaslatot arra, hogy mindenki egy listán induljon.

Csak szimbolikus gesztus

„Az ötlet a jelenlegi politikai helyzetben első hallásra az SZDSZ-nek tett gesztus: ha a javaslatot a parlament elfogadná, néhány közös jelölt garantálhatná azt, hogy a liberálisok akkor is parlamentbe kerüljenek (azaz az egyéni győzelmeken túl területi és országos listás mandátumokhoz jussanak), ha a listás szavazataik aránya öt százalék alatt maradna” – mondta Török Gábor a FigyelőNetnek. A politológus hozzátette, hosszú távon esetleg a jobboldal is profitálhatna belőle, hiszen a Fidesz megtehetné, hogy hasonló megoldással a parlamentbe segítsen néhány kis jobboldali pártot.


„Miután azonban jelenleg a Fidesznek nem érdeke sem az SZDSZ, sem más kis pártok parlamenti jelenléte, szinte teljesen kizárható, hogy a legnagyobb ellenzéki párt támogassa az MSZP javaslatát. A választójogi törvény módosítása kétharmados többséget igényel, ezért Gyurcsány Ferenc javaslatának ma legfeljebb szimbolikus jelentősége lehet” – véli Török Gábor. A szakértő emlékeztetett arra, hogy a javaslat nem példa nélküli, Németország ugyanezt az eljárást alkalmazza: a posztkommunista PDS 1990-ben és 1994-ben is ennek köszönhetően alakíthatott frakciót, pedig egyik esetben sem érte el az öt százalékot. „A korábbi magyar választások esetében ez a felvetés mindössze egyetlen alkalommal, 1998-ban működött volna. Akkor az MDF három százaléknál is kevesebb szavazatot kapott, de – a Fidesz támogatásának köszönhetően – 17 egyéni győzelmet aratott” – emlékeztetett a politológus.

Csak az SZDSZ-t segítené

A Századvég Alapítvány igazgatója szerint Gyurcsány Ferenc bejelentése kampányfogás. „A miniszterelnök ezzel tematizálja a közbeszédet, hogy elterelje a figyelmet a költségvetésről” – véli Gíró-Szász András. Hozzátette: a törvény kétharmados, így az MSZP – amelyek szintén nem érdeke, hogy több párt kerüljön a törvényhozásba – tét nélkül dobta be a javaslatot. A szakértő szerint a parlamenti matematika szempontjait figyelembe véve az ötlet egyedül az SZDSZ-nek kedvez, az MDF ugyanis pont azokat a képviselőit idegenítette el magától, akiknek esélye lett volna egyéniben bejutni, így lehetetlen három egyéni mandátumot összeszednie.

„A kis pártok csak úgy képesek egyéni mandátumot szerezni, ha jelöltjük kiüti a két nagy párt aspiránsát. Érdekeség, hogy az utóbbi két választáson mind Kuncze Gábor, mind pedig Dávid Ibolya úgy jutott be az országgyűlésbe, hogy valamelyik nagy párt visszaléptette jelöltjét vele szemben” – emlékeztetett a Századvég Alapítvány igazgatója. Gíró-Szász András a FigyelőNetnek elmondta, emiatt nem kell attól tartani, hogy a radikális pártok képviselői mandátumot kapnának, hiszen ez csak akkor lehetséges, ha az MSZP vagy a Fidesz hasonló módon támogatja őket.

„Ha megfordítjuk a dolgot, akkor az ötlet hátrányos is az SZDSZ-nek, hiszen azt a választási üzenetet hordozza, hogy a liberális párt gyenge, és az MSZP-nek ilyen lépéseket kell tennie, hogy bejuttassa a parlamentbe” – véli Gíró-Szász András. A szakértő megjegyezte: a magyar és az európai szokások szerint nem illik a választások előtt fél évvel módosítani a választási törvényen, bár elismerte, jogilag ez lehetséges.


Címkék: Belföld