Amerikai bűnbanda Magyarországon

Két év alatt tízmilliárd forintnak megfelelő összeget csalt ki hiszékeny befektetőktől egy amerikai csalók által irányított csoport. A károsultak azonban eddig csak két és fél milliárdnyi összegért jelentkeztek – írja a Népszabadság.

Bár a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) gazdaságvédelmi főosztálya vádemelési javaslattal befejezte a tízmilliárdos befektetési csalás ügyében 27 hónapja tartó nyomozást, Niklai Róbert alezredes, az ügy nyomozója szerint a gyanúsítottak és a sértettek száma is változhat még. A rendőrség adatai szerint a hiszékeny befektetők kifosztására szakosodott bűnszervezet alig két év alatt tízmilliárd forintnak megfelelő összeget csalt ki külföldi és magyar sértettjeitől, eddig azonban összesen közel félezren tettek feljelentést saját hazájukban, illetve Magyarországon, együttesen csupán két és fél milliárd forint kárértékben.

A nyomozás megállapítása szerint a főleg amerikai állampolgárok alkotta bűnszervezet 2001 őszétől 2003 elejéig kilenc vállalkozást alapított Magyarországon, hogy rajtuk keresztül tőzsdei bevezetésre váró amerikai cégek részvényeit értékesítsék, elsősorban nyugat-európai befektetők számára. Fennállása alatt a hálózatban több száz angolul jól beszélő fiatal dolgozott telefonos üzletkötőként. A telefonkönyvből névsor szerint felhívtak embereket, és kiszűrték közülük a potenciális befektetőket. Azokat, akik fennmaradtak az első rostán, már a cégek vezető üzletkötői hívták fel. Azt azonban kevés kivételtől eltekintve ők sem tudták, hogy a megvételre kínált részvényeket valószínűleg soha nem vezetik be a tőzsdére, de ha mégis, az ügyfelek akkor sem számíthatnak majd mesés hozamokra.

A bűnszervezet irányítói magyarországi bejegyzésű alkuszcégeiknek nem kértek engedélyt értékpapírok kereskedelmére. Ezért tett 2003 nyarán feljelentést a Nemzeti Nyomozó Iroda jogelődjénél “jogosulatlan befektetési szolgáltatási tevékenység és csalás megalapozott gyanúja miatt” a fent említett cégek vezetője ellen a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete.

A gyanúsítottként kihallgatott négy amerikai, három magyar, egy német és egy román állampolgárral szemben a Nemzeti Nyomozó Iroda bűnszervezetben elkövetett, több rendbeli csalás, pénzmosás, közokirat-hamisítás és más bűncselekmények elkövetése miatt javasol vádemelést. Az ügyben eljáró hatóságok rajtuk kívül még több személy ellen elfogatóparancsot adtak ki, akik szintén vezető-irányító feladatokat láttak el a bűnszervezetben.

Címkék: Belföld: Mozaik