A Fidesz szerint elsőkből utolsók lettünk

Rogán Antal, a Fidesz országgyűlési képviselője, a párt kampányfőnöke szerint az elmúlt napokban mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy Magyarország 2010-ben nem tud csatlakozni az eurózónához.

Szerdai budapesti sajtótájékoztatóján az ellenzéki politikus azt mondta, hogy ebben a kormány hibás gazdaságpolitikája és az igazmondás hiánya a felelős: a kormány hazudott, és az Európai Unió brüsszeli Bizottsága rajtakapta.

Rogán Antal szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek ki kell állnia a nyilvánosság elé, és megmondania, hogy valójában mekkora az államháztartási hiány, az államadósság, és mire költötte a kormány azt a 440 milliárd forintot, amellyel az államadósság nőtt az elmúlt három és fél esztendőben.

Az ellenzéki képviselő kifejtette, hogy a kormányfő mondandójának arra is ki kell terjednie, mikor tudja Magyarország bevezetni az eurót.

Megfogalmazása szerint néhány évvel ezelőtt még reálisnak tűnt, hogy Magyarország az egyik első lesz az új tagok közül, de most nyilvánvaló, hogy az egyik utolsó: majdnem biztos, hogy Szlovénia, Szlovákia és Csehország megelőzi, az eurózónához csatlakozás csak jóval 2010 után lehetséges. “A versenyelőnyből így lett versenyhátrány” – mondta.

Rogán Antal azzal magyarázta Gyurcsány Ferenc nyilvánosság elé állásának szükségességét, hogy korábban a Fidesz kérdésére azt válaszolta, ezeket a pénzeket többek között autópálya-építésre költötték, de már az Európai Bizottság számára is nyilvánvalóvá vált, hogy ez nem felel meg a valóságnak: az autópálya-építés költségei nem szerepelnek a hiányban és az államadósságban sem. “Hol a pénz?” – tette fel a kérdést az ellenzéki politikus, amelyre szerinte a miniszterelnöknek kell válaszolnia.

Címkék: Belföld