Belföld

Harmadával csökkenhet az MDF tagsága

A 2006-os választásokra önállóan készülő MDF párttagságának drasztikus csökkenését várja az MDNP-vel történt egyesülésétől. Ez azonban nem befolyásolja a párt szereplését a Magyar Demokrata Fórum vezetői szerint.

Nem pereskednek

Az MDF három megvádolt képviselője (Herényi Károly, Karsai Péter és Csapody Miklós) már biztosan nem indít pert Áder János ellen az elnökválasztáson tett kijelentései miatt, a párt azonban még nem tett le erről. Dávid Ibolya ugyanakkor leszögezte: nem a Fidesznek akartak gesztust tenni azzal, hogy a mai napig fontolgatják a pert a Fidesz frakcióvezetője ellen, de a polgári perek évekig eltartanak, két-három év múlva pedig okafogyottá válik az esetleges jogorvoslat.

Dávid Ibolya szerint várhatóan mintegy négy-ötezer fővel csökken majd az elkövetkező időszakban a Magyar Demokrata Fórum tagsága. A korábbi 15-16 ezer fős taglétszám csökkenése azért következhet be, mert a párt az MDF és MDNP egyesülése kapcsán vállalta, hogy a magukat bizonytalannak érző tagok nem hosszabbítják meg tagsági jogviszonyukat.


Az MDF vezetősége egyébként még májusban levelet juttatott el az egyesült párt tagjainak, amelyben arra vártak választ a címzettektől, hogy megerősítik-e tagsági jogviszonyukat. Dávid Ibolya hozzátette, tagsági jogviszonyok megújítása folyamatban van, ennek lezárultával egységes, a jobboldali többpártrendszerért, az MDF önállóságáért dolgozó tagsága lesz a pártnak.

A tagok visszaigazolásait várhatóan szeptember-októberben összesítik majd, így ekkorra derül ki az is, hogy az MDF-el egyesült MDNP tagjai közül hányan kívánnak a politikai tömörülésben maradni. Zsigmond Attila, az MDF elnökségi tagja, a korábbi MDNP általános alelnöke április végén egyébként úgy nyilatkozott, hogy az MDNP mintegy kétezer tagját hozta az MDF-be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik