Bizottsági komédia

A kormányfő és a legnagyobb ellenzéki párt elnökének ügyeit vizsgáló országgyűlési bizottság is összeült szerdán. Míg azonban a Gyurcsány Ferenc meggazdagodását vizsgáló testület csak a munkarendjéről döntött, az Orbán-bizottság üléséről a Fidesz delegáltjai tüntetőleg kivonultak.

Szerdán tartotta első ülését az Orbán család meggazdagodását vizsgáló parlamenti bizottság, a szocialista Molnár László elnökletével. Az Élet és Irodalom (ÉS) című hetilap Tokaji borcsaták című cikksorozata nyomán alakult testület azt vizsgálja, hogy Orbán Viktor valóban részt vett-e az akkor részben a felesége, Lévai Anikó tulajdonában lévő Szárhegy dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft. taggyűlésein, és ott valóban tett-e olyan kijelentéseket – még aktív miniszterelnökként -, hogy a cég, bár közvetlenül nem vehet meg semmit az állami tulajdonban lévő Tokaj Kereskedőháztól, forgácsokat azonban le lehet választani róla az ésszerű vagyongazdálkodás keretében. Vagyis a volt miniszterelnök hozzájárult-e a Kft., rajta keresztül pedig családja vagyonosodásához?


A Kft. egyébként beperelte a folyóiratot, mert állítása szerint a lap valótlanul állította, hogy az érintett időpontokban nem is volt taggyűlés, így azokon az akkori kormányfő nem is vehetett részt. A bíróság első fokon azonban az ÉS-nek adott igazat.

Répássyék hisznek Orbánnak

Az Orbán-bizottság szerdai ülésén elvileg csak a nyári munkarendjéről döntött volna, illetve arról, hogy milyen ütemben hívnak be bizottsági meghallgatásra. A Fidesz delegáltjai, Répássy Róbert bizottsági alelnök vezetésével azonban kivonultak az ülésteremből, és hangsúlyozták: nem kívánnak részt venni a testület munkájában.


Lépésüket azzal indokolták, hogy a történteket Orbán Viktor levélben indokolta, így a parlamenti bizottság működése okafogyottá vált. A Fidesz elnöke a levélben ugyanis közölte: családjának nem keletkezett jövedelme állami támogatásból.

A miniszterelnök gyanúsan gazdag

A másik ülés nyugodtabban zajlott. Az Apró – Gyurcsány érdekkör meggazdagodásának titkait vizsgáló, a fideszes Szijjártó Péter által vezetett parlamenti bizottság csak a testület ügyrendjét és munkatervét vitatta meg.

A Fidesz által kezdeményezett vizsgáló bizottság célja, hogy tisztázza az “Apró-Gyurcsány érdekkör” privatizációban betöltött szerepét, feltárja állami vállalatokkal ápolt kapcsolatát, és fényt derítsen arra, hogy milyen forrásokból származott a miniszterelnök tavalyi 100 milliós és tavalyelőtti 83 millió forintos jövedelme.

Címkék: Belföld