Az MSZP-re ketten kacsingatnak

A négy parlamenti párt bizakodóan tekint a 2006-os választások elé: a kis pártok bejutásról, a nagyok – ismételten – kormányalakításról álmodoznak. Bár egy év még sok idő, a pártok már céltudatosan alakítják programjukat.

Az MSZP a választásokkal kapcsolatban három fontos dolgot tesz majd az elkövetkező egy évben: a kormány az ország érdekében kormányoz, a párt olyan választási programot dolgoz ki, amely Magyarország számára valódi felemelkedést jelent, illetve olyan képviselőket jelölünk, akik közbizalomnak örvendenek – mondta Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettese a FigyelőNetnek. A politikus hozzátette, a 176 egyéni választókerületből 120-ban már állást foglaltak, ki képviselje a szocialista pártot 2006-ban, de egy hónapon belül valamennyi kerületnek meg lesz a jelöltje.


Ami a programot illeti, az elnökhelyettes öt pontot fogalmazott meg, amelyre majd a konkrét célokat fel fogják fűzni. „Az elképzeléseink mindenképpen egy baloldali értékrendet fognak tükrözni. Fő célunk a gazdagok és szegények közötti szakadék enyhítése, amelynek érdekében egyébként az elmúlt négy évben is dolgoztunk. Elvárás a választási programmal szemben, hogy reális, megvalósítható elképzelésekből álljon, hogy az egyes pontok számon kérhetők legyenek, illetve hogy kialakításukat széleskörű társadalmi egyeztetés előzze meg és mozgósítson” – hangsúlyozta Szekeres Imre.


„Ha a kormány felelősségteljesen cselekszik, az többet segít, mint bármilyen osztogatás, ezért dolgoztuk ki a száz lépés programját. A választásokon ugyanis az a párt érhet el eredményt, amelyik hiteles és konkrét cselekedeteket tud felmutatni ” – véli az MSZP elnökhelyettese. Mint mondta, az MSZP ismét kormányalakításra készül, mégpedig egy olyan párttal, amelynek programja összeegyeztethető a szocialistákéval. „Azt hiszem nem meglepő, ha azt mondom, megtartjuk az SZDSZ-t” – árulta el Szekeres Imre.

A Fidesz az embereket kérdezi
 
A legnagyobb ellenzéki párt az emberekkel való párbeszédet helyezné a választás középpontjába. „A kormány ezt a társadalmi párbeszédet elmulasztotta, nem veszik figyelembe a társadalom véleményét. A Fidesz például a szimpátia szavazással szeretné, pártállástól függetlenül, megtudni, mit is gondolnak az emberek” – mondta Nyitrai Zsolt, a Fidesz kampányfőnök-helyettese a FigyelőNetnek. Hozzátette, ellenzéki pártként fel kell hívniuk a figyelmet a kormány be nem tartott ígéreteire – például az otthonteremtési lakástámogatási rendszer megvalósítására – illetve a hibákra. Ezen kívül pedig olyan pozitív javaslatokkal is szeretnének előállni, amelyek aztán a választási program alapjai lehetnek.


„Úgy gondolom, nem a közvélemény-kutatásokat kell nézni, hanem az emberekkel kell beszélgetni, hogy valós eredményeket kapjunk a pártszimpátiákról. Mi úgy látjuk, a társadalom nagy része elfordult a dumakormánytól, amely nem támogatta a családokat, a kisembereket és a munkavállalókat és bizonytalanabbá tette a hétköznapokat” – véli Nyitrai Zsolt. A politikus elmondta, választási győzelem esetén minden parlamenti pártot természetes szövetségesüknek tekintenek, amely egyetért velük abban, hogy a mostani kormány nem végzi jól a munkáját. Mivel azonban az SZDSZ részese a mostani kormánynak, tehát szerepe van a rossz döntésekben is, Nyitrai Zsolt szerint a liberális párt nem képzelhető el, mint koalíciós partner.


Az SZDSZ-nek csak az MSZP elfogadható partner


Az SZDSZ és az MDF elnöke: egy felé lépnek

A kis pártok biztosak a bejutásban, mindketten a tavalyi EP választások eredményein bátorodtak fel. „Tavaly tartottak egy nagy mintán végzett közvélemény-kutatást: az volt a neve, Európai Parlamenti választások. Ezen az SZDSZ nyolc százalékot ért el. A jövő évi választásoktól 8-10 százalékos eredményt, és ismételt kormányzati szerepet várok” – mondta Horn Gábor, az SZDSZ kampányfőnöke a FigyelőNetnek.


A politikus hozzátette: programokra szövetkeznek, így bárkivel hajlandó koalícióra lépni, aki azonos célokat és eszmerendszert vall. „Én ma úgy látom, a Fidesz nem tartozik ebbe a körbe, mivel nem kívánunk részt venni az általuk végzett, késő kádári puha diktatúra építésében” – hangsúlyozta Horn Gábor. A választási programmal kapcsolatban elmondta, a liberális alternatíva létező alternatíva, ezért megkerülhetetlen az SZDSZ.


A liberális párt fontos szimbolikus témákat szeretne hangsúlyozni – mint az emberi szabadságjogok vagy az esélyegyenlőség –, illetve továbbra is liberális gazdaságpolitikát, adócsökkentést hirdetnek. „Elveink következetes képviseletével szeretnénk megnyerni a szavazóinkat, ezért nem megyünk bele, hogy Szili Katalin legyen a közös köztársaságielnök-jelölt. Ez egyébként nem okoz koalíciós feszültséget, hiszen sem a kormányprogramban, sem a koalíciós szerződésben nincs szó arról, hogy egyet kell értenünk ebben a kérdésben. A kulcs az MSZP kezében van” – véli az SZDSZ kampányfőnöke. Hozzátette, lehetséges, hogy nem lesz új köztársasági elnöke Magyarországnak júniusban, a következő fordulóban pedig az MSZP talán új jelöltet állít.


Az MDF bárkivel harcolna a kétpártrendszer ellen

Dávid Ibolya is biztos pártja parlamenti bejutásában. „Az EP választás, amelyen az MDF tíz százalék fölötti eredményt ért el, megmutatta, az emberek nem akarnak kétpártrendszert, és a kisebb pártoknak is van helye a törvényhozásban” – mondta az MDF elnöke a FigyelőNetnek. Dávid Ibolya szerint a politikának váltani kell, mert ha marad a kétpártrendszer, továbbra is csak a szavazók harmada fog elmenni szavazni. „Érdemi vitákat sürgetünk, amely mentes a harci csatazajtól. Én úgy gondolom, a december ötödikei népszavazás mindenkit kijózanított, és remélhetőleg ezen túl másként fog politizálni” – véli Dávid Ibolya.


 Az MDF elnöke hangsúlyozta, pártja mindenképpen önállóan indul 2006-ban, mert – mint mondta – legitimitást csak a választóktól kaphatnak. A kampányt a „Normális Magyarországért programra” fogják felfűzni, amely korrupciómentes, mérhetőbb államot, alacsonyabb adókat, és a 45 év feletti munkavállalók munkában tartását hirdeti. „Az MDF középpárt kíván lenni, amely elutasítja az érzelmi politizálást. Nincsenek barátaink, sem ellenfeleink, bárkivel nyitottak vagyunk együttműködni, aki a programunk mellett dönt. Mi azonban koalíciós partnerként senkinek sem fogunk felajánlkozni, de senkit sem utasítunk el.” – hangsúlyozta Dávid Ibolya, megerősítve azokat a nézeteket, hogy az MDF akár az MSZP számára is reális koalíciós alternatíva lehet.

Címkék: Belföld