Kevesebb kocsit loptak el tavaly

Tavaly összesen 7459 gépjárművet tulajdonítottak el, ami 2003-hoz képest 12 százalékos csökkenést jelent. A sláger a Suzuki, az Opel és a VW.

Az autók 75 százalékát a fővárosban tulajdonítják el, ez a szám 2003-ban 6384, tavaly pedig 5276 gépkocsit jelentett – közölte sajtótájékoztatón Orbán Sándor az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának munkatársa.

Hozzáfűzte: többnyire megrendelésre lopnak autókat és szinte minden esetben külföldre viszik, vagy szétszerelve alkatrészként értékesítik. Elsősorban a zöldhatáron keresztül, vagy hamisított okmányokkal a határátkelőhelyeken próbálják külföldre juttatni a lopott járműveket.

Szőgyényi Zoltán alezredes, a rendőrség körözési osztályának vezetője elmondta, hogy tavaly a Suzukiból, az Opelből és a Volkswagenből körözött a rendőrség a legtöbbet, ezek után következnek a Renault, a Lada, a Peugeot, a Trabant, a Fiat, a Skoda és a Ford márkájú gépkocsik.

A statisztikák megtévesztők lehetnek, hiszen ezekbe beletartoznak a más bűncselekmények – például sikkasztás, csalás – nyomán elrendelt körözések is. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a statisztikák értékelésekor azt is figyelembe kell venni, hogy az adott gyártmány milyen arányban szerepel a magyarországi gépjárműparkban.

A rendőrség idén is többnyelvű kiadványokban figyelmezteti a külföldi utazókat az úgynevezett trükkös lopásokra, amelyek az autópályákon kívül is előfordulnak. Az elkövetők különböző módszerekkel, például segítségnyújtási szándékkal próbálják megállásra bírni az autósokat, majd kirabolják őket.

Címkék: Belföld: Mozaik