Változások a társasági adóban

A társasági adó általános mértéke 16 százalék, ugyanakkor az igénybevett kedvezmények miatt az effektív adóterhelés alig éri el a 10 százalékot.

A kedvezményeket jellemzően a nagyvállalkozások érvényesítik, így a kisebb vállalkozások részére ez nyilvánvaló versenyhátrányt okoz, ugyanis a kedvezmények nem a kisvállalkozásokra méretezettek. Ezt az anomáliát úgy javasolja a bizottság megszüntetni, hogy választható módon az első 5 millió forint adóalapra 10 százalékos adómérték alkalmazható, feltéve, hogy az adózó lemond az adókedvezmények érvényesítéséről, illetve bizonyos az elszámolt bérköltségre vonatkozó feltételeknek is megfelel.


2007 során a társasági adó- és a helyi iparűzési adókedvezmények egy része „kifut”, így egyes nagybefektetők számára jelentős adónövekedés várható, ezért a második alternatíva a társasági adó csökkenését irányozza elő. A társasági adókedvezmények közül a foglalkoztatást, a beruházásokat és a kutatás-fejlesztést támogatókat indokolt hosszú távon fenntartani. A további kedvezmények szűkítését felkészülési időt biztosítva lehet megvalósítani.

Címkék: archívum