Belföld

Bush támogatja Ukrajna WTO-tagságát

George Bush amerikai elnök azt ígérte, hogy támogatni fogja Ukrajna felvételét a Kereskedelmi Világszervezetbe (WTO) , és szorgalmazni fogja a kongresszusban a kelet-európai országgal szemben a hidegháború csökevényeként fennmaradt amerikai kereskedelmi korlátozások feloldását.

Bush elnök ezt Viktor Juscsenko ukrán elnökkel tartott közös washingtoni sajtóértekezletén jelentette be hétfőn fehér házi tárgyalásaik után. “Ukrajna megbízható barátra lelt az Egyesült Államokban” – hangoztatta George Bush.

Viktor Juscsenko úgy vélekedett, hogy új korszak kezdődött a két ország között, a stratégiai partnerség és a két nép közötti barátság korszaka. Szavai szerint Ukrajna arra számít, hogy az Egyesült Államok hatékony segítséget nyújt az új kijevi kormánynak az előtte álló fontos kérdések megoldásában. Példaként említette, hogy Ukrajna szeretné, ha az év végéig a WTO tagjává válhatna, illetve reméli, hogy az Egyesült Államok feloldja az ukrán exportot sújtó kereskedelmi szankciókat, valamint segíti az ország euroatlanti integrációját.

Bush elnök a sajtóértekezleten jelezte: nem veszi zokon, hogy Ukrajna katonákat von ki Irakból, mivel “teljesen megérti”, hogy Viktor Juscsenko a választási kampányban tett ígéretét teljesíti. “Azt is elmondta nekem, hogy a további csapatkivonást illetően együtt fog működni a koalíciós erőkkel. Ezt nagyra értékelem” – tette hozzá az amerikai elnök, és elismerően szólt az ukrán katonák hozzájárulásáról a januári iraki választások biztosításához. Ukrajna 1650 katonát küldött az iraki koalíciós erőkbe. Bush elnök hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok kitart Irakban.

Az amerikai elnök a sajtóértekezleten üdvözölte Szíria bejelentését, hogy teljes mértékben kivonul Libanonból, nemcsak katonáit, hanem biztonsági erőit is hazavezényli. Fontosnak nevezte, hogy a libanoni választásokat a kitűzött időben megtartsák, s jelezte, hogy az Egyesült Államok barátaival és szövetségeseivel ügyelni fog arra, hogy Libanon valóban szabad legyen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik