Belföld

Minden pártot érintő ügynöklistája volt Antallnak

Körülbelül száz nevet tartalmazott az az ügynöklista, amelyet Németh Miklós adott át Antall Józsefnek az 1990-es kormányváltás idején; a listán minden pártból szerepeltek képviselők - mondta egy interjúban Antall József fia.

Föl voltak sorolva a különböző pártokhoz tartozó nevek. Az, hogy ki hány per hányas, nem volt ott. Újságírók voltak még kigyűjtve és főpapok – közölte Antall Péter, az Antall József alapítvány kutatási igazgatója a Népszavában megjelent interjúban arról a listáról, amelyet mint mondta, édesapja hozott haza.

Kifejtette: téves az a feltételezés, amely szerint a rendszerváltás utáni első országgyűlés képviselőinek 60-70 százaléka ügynök lett volna. Összesen 50-60 képviselő volt érintett, minden pártból, vegyesen – mutatott rá Antall Péter, hozzáfűzve, hogy a listát édesapja az 1990-es kormányváltás idején, április-május körül kapta meg.

Antall József álláspontja az volt – mondta, hogy “mi mindent elolvashatunk és nem beszélhetünk róla”. Úgy fogalmazott: “minden kormány garázdálkodott a dokumentumok között. Tudok iratokról, amelyek megvoltak 1990-ben, de 1998-ban már nem”. 

Arra a kérdésre, hogy mit tud a lista sorsáról, Horváth Balázs egykori belügyminiszter korábban például azt mondta, neki megvan ez a lista, Antall Péter azt válaszolta, hogy a volt tárcavezető “sokat tud, sok minden meg is lehet neki.” A kormányváltás után “én, amit találtam, mielőtt kiköltöztünk a kormányrezidenciáról, megetettem az iratmegsemmisítővel” – mondta.

Arra kérdésre, hogy pártja, az MDF és a Fidesz is egyetért a nagyobb nyilvánossággal, sőt szankcionálnák, ha közszereplőkről derülne ki, hogy érintettek, azt mondta, a kezdeményezést akkor támogatná, “ha a hivatásosokra, a műveleti feladatokat irányítókra és az egykori pártvezetőkre is vonatkozna”.

Vezetőinek átvilágítását kéri az MDF

Az MDF pénteken kezdeményezte a párt országgyűlési képviselőcsoportjának, elnökségének és a megyei választmányok elnökeinek átvilágítását – írta meg a nol.hu

Az MDF álláspontja szerint, aki az ügynökkérdést meg akarja oldani, az először saját magát világíttassa át – közölte Herényi Károly frakcióvezető az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára előtt tartott sajtótájékoztatón, majd leadta azon MDF-es képviselők listáját, akikről tudni szeretnék, hogy kapcsolatban álltak-e a volt állambiztonsági szervekkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik