Elindult a széndioxid-kvóták kereskedelme

Az Európai Unió január 1-jén kezdődött széndioxid-kibocsátási jogkereskedelmében 2-3 százalékos hiány mutatkozik a kibocsátási jogokban a várható kibocsátáshoz képest.

A GreenStream Networks, környezetvédelmi jogok kereskedésére szakosodott alkuszcég elemzője szerint az előzetes számítások szerint az Európai Bizottság a várható kibocsátásoknál 2-3 százalékkal kevesebb jogot osztott szét a 2005-2007-es időszakra.

Azok a cégek, amelyek a legolcsóbban tudják széndioxid kibocsátásukat csökkenteni, ezt meg is teszik, és jogeladók lehetnek. De ha csak a jog piaci áránál drágábban tudnák kibocsátásukat csökkenteni, akkor inkább venni akarnak jogot, és ha senki sem képes olcsón csökkenteni a kibocsátást, akkor 2007 végére új szintre emelkedhetnek az árak. A kibocsátási jogokkal jelenleg 8,50 euró/kibocsátási egység áron kereskednek. Egy kibocsátási egység egy tonna széndioxidnak felel meg.

A kereskedés közvetlen célja, hogy az EU-tagállamokat költséghatékony módon hozzásegítse az ENSZ éghajlat-változási keretegyezményéhez fűzött kiotói jegyzőkönyvben foglalt kibocsátás-csökkentési vállalásaik teljesítéséhez.

Magyarország várhatóan eladó lesz a szennyezési kvóták piacán. Hasonló helyzetben vannak a balti államok, Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Svédország és Nagy-Britannia. A magyar terv szerint a kvóták 97,5 százalékát az állam ingyenesen osztja szét az üvegházhatásért leginkább felelős 170 magyarországi cég között, 2,5 százalékot pedig aukción értékesít.

Címkék: archívum