Délkelet-Ázsia: 150 ezer áldozat, több ezer eltűnt

Megközelítette a 150 ezret az egy hete Kelet-Ázsiában pusztító földrengés és szökőár hivatalosan is bejelentett áldozatainak száma. Az eltűntek száma több ezerre rúg.

Egy héttel a dél-kelet ázsiai földrengés és szökőár után még húsz magyar állampolgárt keresnek, akikről semmi hír – közölte a külügyi tárca szóvivője. Polgár Viktor szerint a magyar irodák által szervezett csoportos utazáson levőkről tudnak, de ez nem zárja ki, hogy magyar áldozata is van a cunaminak – hangzott el hétfő reggel az InfoRádión. Eközben mintegy fél tucat hazai segélyszervezet gyűjt adományokat az áldozatok és hozzátartozóik megsegítésére.


Eközben tovább nőtt a bizonyított halálos áldozatok száma. Egyedül Indonéziában 94 ezer fölé emelkedett a nyolc nappal ezelőtti szumátrai földrengés és az azt követő szökőár halálos áldozatainak a száma – írja az MTI.


150 ezer áldozat








Előrejelző rendszer készül
Az indonéz államfő vasárnap bejelentette, hogy Indonézia a szomszédos országokkal együtt egy korai katasztrófa előrejelző rendszert kíván létrehozni. Susilo Bambang Yudhoyono szerint mindezt egyfajta megelőző intézkedésnek szánják, miközben az elnök nem utalt arra, hogy mely országok vesznek részt az általa említett előrejelző rendszer megvalósításában. Indonézia, továbbá a szökőár által sújtott többi indiai óceáni állam, köztük Srí Lanka és India semmifajta előrejelző rendszerrel nem rendelkezik, nem úgy, mint a csendes-óceáni országok, amelyek közösen müködtetnek egy ilyen rendszert.

Az összesen tizenkét indiai óceáni országot érintő katasztrófa hétfő reggelig hivatalosan 144 036 halálos áldozatot követelt, egyre valószínűbb azonban, hogy az áldozatok száma jóval meghaladja majd a 150 ezret.


Indonézia után a sorban Srí Lanka következik 29 744 áldozattal, míg az indiai kormány eddig 14 488 halálos áldozatról tud. A colombói hatóságok ugyanakkor utaltak arra, hogy az áldozatok száma Srí Lankán meghaladhatja a 35 ezret.


Eközben több érintett országban néhány ezerre rúg az eltűntek száma, miközben a hatóságok szerint napról napra kisebb a valószínűsége annak, hogy a romok alatt még élőkre bukkannak. Továbbra is több ezer eltüntet tartanak nyilván Thaiföldön, ahol a hivatalos statisztika eddig 5000 halottról számolt be.

Járványveszély


A katasztrófa következtében megsérült személyek számát egyelőre becsülni sem lehet. Az azonban több mint valószínű, hogy a sebesültek száma messze meghaladja a halálos áldozatokét. Az ENSZ becslései szerint a szökőár által sújtott országokban csaknem kétmillió túlélő sürgős segítségre szorul, közülük több tízezret a kiszáradás, az éhínség, továbbá a különböző járványok veszélye fenyeget.








Utórengések
Vasárnap újabb erős utórengés volt az Indiai-óceán térségében. A Richter-skála szerinti 5,9-es földmozgás központja az Indiához tartozó Nicobár szigeteknél volt. Áldozatokról egyelőre nincs hír. A szigetcsoport alig 300 kilométerre van az egy héttel ezelőtti szökőárt kiváltó földrengés középpontjától. Szombaton Szumátra szigetén volt 7-es erősségű utórengés.
Előrejelző rendszer készül


Thaiföldön például az eddig hivatalosan regisztrált 5000 halálos áldozatnak a fele külföldi. Az európai országok közül Svédországnak vannak a legnagyobb veszteségei, noha a stockholmi kormány vasárnap délután 3686-ról 2915-re csökkentette az eltűnt személyek számát. Arra hivatkoztak, hogy a módosítást az eltűntekkel és az áldozatokkal kapcsolatban eddig érkezett jelentések pontosítása tette szükségessé. Szakértők ilyen körülmények között egyetlen pozitívumként az érintett országok megsegítését célzó nemzetközi összefogást említik, idézve az ENSZ egyik magas rangú képviselőjét, aki szerint a világ olyan mértékű szolidaritást vállalt, amilyenre korábban nem volt példa.


Az érintett körzetekben nő az elkeseredés, különösen mivel az élelmiszer- és az orvosi segítség egyes régiókba csak rendkívül lassan érkezik. A mentési munkálatokat a legrászorultabb területeken, így Indonéziában és Srí Lankán újabb esőzések és áradások nehezítik, ami további megpróbáltatást jelent a túlélők számára. A tizenkét közvetlenül sújtott országon kívül összesen negyven állam szenvedett veszteségeket a katasztrófa következtében.

Címkék: archívum