Az FHB élénkülést vár az önerő nélküli lakásvásárlási programtól

A Földhitel és Jelzálogbank (FHB) a fiatal lakásvásárlók fokozott érdeklődésére számít januártól, amikor is a harminc év alatti párok és gyermeküket egyedül nevelő szülők akár önerő nélkül is lakáshoz juthatnak majd.

A kormány által januártól tervezett lakásprogram legfontosabb része, hogy az állam egy garanciakonstrukciót vezet be, melynek az a lényege, hogy minimális önerővel, gyakorlatilag önerő nélkül támogatott forinthitelt vehetnek igénybe lakásvásárláshoz a 30 év alatti fiatal párok – ismertette a kormány nyilvánosságra került tervezetét Harmati László.

A tervek szerint a 30 évnél fiatalabb párok esetén az önerőt az állam a két gyerek után igényelhető szociálpolitikai támogatás felének, 1 millió forintnak az átadásával fedezné. A használt lakásvásárlásra fordítható hitel egyik fele lenne az állami kamattámogatással biztosított jelzáloghitel, a másik fele, mely maximum 5 millió forint lehet, piaci kamatozású forint- vagy devizahitel, amelyre az állam vállalna garanciát. Az állami garanciavállalásért 4 százalékos díjat kellene fizetni.

A vezérigazgató-helyettes elmondta, hogy a bank ügyfélkörének 70 százaléka 40 évnél fiatalabb, ezért a nagy várakozással tekintenek a változások elé, amwelyek a KSH adatai szerint 150 ezer háztartást érinthetnek.

Jelenleg a különböző pénzintézeteknél, a 2004. év közepén rendelkezésre álló adatok szerint 1768 milliárd forint lakáshitel állomány volt, mely 3 év alatt nőtt meg az induló 200 milliárd forintról.

Harmati László ismertette, hogy a 2004-es év egy fontos váltást jelentett a lakáshitel-piacon; egyrészt lecsökkent a keresleti láz, másrészt a kamattámogatás mértéke is lényegesen csökkent, és párhuzamosan a forintkamatok emelkedésével a deviza alapú lakáshitelek vonzereje megnőtt.

A vezérigazgató-helyettes szerint könnyebb lesz a különböző hitelajánlatokat összehasonlítani, mert januártól Magyarországon is teljes hiteldíj mutatót (THM) kell számolni a lakáskölcsönöknél is.

Azt prognosztizálja, hogy a forintkamatok csökkenésével, a mostani svájci frank és forint közötti lakáshitelek teherkülönbségei lényegesen változni fognak.

Az FHB vezérigazgató-helyettesének véleménye szerint, ha lakásvásárlásra, építésre akar felvenni valaki hitelt, és ki akarja használni az állami támogatásban adott lehetőségeket, annak a forint alapú, támogatott hitel felvételét javasolja.

Címkék: archívum