Postabank: az EU utólag nem szólhat bele

Az EU bizottsága jóváhagyta a Postabank korábbi állami támogatásait, mert az EU-csatlakozás előtti támogatásokat nincs joga megkérdőjelezni, de vizsgálja az esetleg járó kártérítéseket.

Az Európai Bizottság szerdán utólagosan jóváhagyta a Postabanknál korábban végrehajtott állami szerkezet-átalakítási intézkedéseket, de egyszersmind vizsgálatot kezdett az úgynevezett ismeretlen követelések miatt járó kártérítés ügyében, amellyel a bank később még tartozhat, állami forrásból. 

A vizsgálatra annak nyomán kerül sor, hogy a Postabankot tavaly megvásárolta, majd idén szeptemberben beolvasztotta az osztrák Erste Bank magyarországi ágazata.

A korábbi állami segítséget, közte a Postabanknak 1998. decemberben adott 152 milliárd forintos tőkefeltöltést, formálisan jóváhagyta a bizottság azért, mert az EU-csatlakozás előtti támogatásokat nincs joga megkérdőjelezni.

Jelenleg a bizottság úgy véli, hogy a Postabanknak még nyújtandó, jövőbeli pénzügyi támogatás kiterjedését és mértékét egyelőre nem lehet meghatározni.

A magyar kormány egy hónapon belül tehet megjegyzést a bizottság kételyeire, illetve kell válaszolnia a bizottság kérdéseire.

Címkék: archívum