Drágábban jöhet majd a kínai ruhanemű

Az uniós általános kedvezményrendszer (GSP) reformja nyomán, 2006. január 1-től Kína elveszti az EU-ban a ruházati és textiltermékeire eddig érvényben levő kedvezményes vámtarifáit - közölte Pascal Lamy uniós kereskedelmi biztos.

Az uniós általános kedvezményrendszer (GSP) – amelynek alapján az EU csökkentett vámtarifákat vagy vámmentességet alkalmaz a fejlődő országokból származó importra – átalakítása Lamy korábbi nyilatkozata szerint a rendszer egyszerűsítésére, átláthatóbbá és méltányosabbá tételére irányulnak. Ennek érdekében ötről háromra csökkentik a kedvezmények konkrét formáit, igyekeznek elérni, hogy az előnyökből elsősorban a leginkább rászoruló országok részesüljenek, és ösztönözni fogják a regionális együttműködést.

A GSP alapján az EU jelenleg mintegy 180 fejlődő országnak nyújt kereskedelmi kedvezményeket, alapvetően csökkentett vámtarifák formájában. E rendszer több évtizede működik, s tízévenként válik esedékessé felülvizsgálata, illetve átalakítása.

A jelenleg érvényben lévő GSP 2005. december 31-én jár le, s az EU-nak legkésőbb az idei év végéig jóvá kell hagynia az új rendszert ahhoz, hogy az érintett vállalatok időben megismerhessék az új szabályozási feltételeket.

Lamy emlékeztetett arra, hogy a világon az EU nyújtja a legkiterjedtebb kereskedelmi kedvezményeket, amelyek összértéke nagyobb, mint az összes többi iparilag fejlett ország által nyújtott kedvezményeké együttvéve. A GSP alapján az unióba érkező import értéke háromszor akkora, mint az Egyesült Államoknak az általa nyújtott kedvezmények keretében bonyolított behozatala.

Ennek alpaján a biztos már korábban jelezte: előfordulhat, hogy az olyan nagyobb fejlődő országok, mint Kína és India a későbbiekben elesnek bizonyos kedvezményektől. A konkrét hatások azonban az egyes érintett országoktól, illetve termékektől függenek majd – mondta.

Az új rendszerben háromféle kedvezmény lesz: az általánosan érvényes 3,5 százalékos vámkedvezmény, a legkevésbé fejlett 50 országnak nyújtott vám- és kvótamentesség, valamint az újonnan bevezetendő úgynevezett GSP+, amelynek alapján a sajátos fejlesztési szükségletekkel rendelkező országok kapnak vámkedvezményeket.

Címkék: archívum