Gabonaszövetség: kétséges, hogy elég-e a raktárkapacitás

A Gabonaszövetség szerint kétséges, hogy van-e Magyarországon 16 millió tonnát meghaladó raktározási lehetőség az idei gabonatermés elhelyezésére.

Makay György, a szövetség főtitkára csütörtökön Békéscsabán, a megyei önkormányzat mezőgazdasági bizottsága ülése előtt az MTI-nek elmondta: “Felmért raktártér, amelynek tudjuk a címét, telefonszámát, mintegy 13 millió tonna termésre van”.

Számításai szerint a felmérteken túl még lehet tárolókapacitás az országban, abból következtetve, hogy 2001-ben például 15 millió tonnás gabonatermés volt, s akkor nem volt “szabad ég alatt” termés.

A Gabonaszövetség nem készít önállóan termésbecslést, ám Makay György a szaktárca hivatalos termésbecslése alapján azt várja, hogy a búza, a kukorica és az összes kalászos együtt 16,3-16,4 millió tonna lesz. A rekordtermésből 8,2-8,3 millió tonna lesz a kukorica, amelynek a nagyobb része még kint van a földeken.

A szaktárca termésbecslése és a 2001-es adatok között több mint egymillió tonna eltérés mutatkozik, ezért a szövetség főtitkára szerint bizonytalan, hogy a termés számára milyen raktárak állnak rendelkezésre. “Attól tartunk, hogy ezek már leginkább kompromisszumos, vagy szükségtároló jellegű helyek lesznek” – mondta.

Makay György ebben a helyzetben minden gabonatermelőt arra figyelmeztet, hogy keresse a tárolási lehetőségeket, akár kompromisszumos megoldásokat is.

A gondokat nem könnyíti az export sem. 2001-ben, amikor szintén jelentős volt a gabonatermés, novemberig már több mint egymillió tonnát kiszállítottak az országból – mutatott rá a főtitkár.

“Az idei esztendőben, eddig még csak mintegy 300 ezer tonna gabona hagyta el Magyarországot. Búzát a környező országokba, így például Bosznia-Hercegovinába, Szlovéniába, Olaszországba és Jordániában tudtunk értékesíteni. Ez utóbbi volt a legjelentősebb tétel, 50 ezer tonna” – mondta.

A főtitkár szerint a piac nem kívánja megfizetni az intervenciós 25 ezer forintos árhoz közeli összeget, mivel a főbb gabonatermelő országokban is rekordtermések születtek.

Címkék: archívum