Európai hadjárat indult a zeneletöltők ellen

A kalózmásolatok által sújtott zeneipar csütörtökön jogi csatát kezdett az internetes zenecserebere ellen: beperelt 459 zenerajongót, akik népszerű ingyenes fájlcserélőkön töltöttek le zeneszámokat.

Az International Federation of the Phonographic Industry (IFPI)első körben polgári pert akasztott 459 brit, francia, dán és osztrák kiválasztott netezők nyakába; a perek második hulláma majd Németországot és Olaszországot is érinti. A pereket a meghatározó piaci szereppel rendelkező világmárkák (EMI, Warner Music, Universal Music,…) képviseletében indították. Nem azokat célozták, akik egyszerűen saját használatra letöltöttek zeneszámokat; a célkeresztbe a “feltöltők” és azok kerültek, akik teljes zenei gyűjteményeiket cserélték el másokkal.

Az IFPI szóvivője hangsúlyozta, hogy a lépést utolsó megoldásnak tekintik, korábban nagyon hosszú tudatosító kampány zajlott. – Több mint egy évet töltöttünk a zeneiparnak okozott kár tudatosításával, miközben számtalanszor figyelmeztetünk a lehetséges jogi következményekre is. Immár elértük azt a pontot, amikor a jog kényszerítő erejével kell élni. A zeneszerető netezők online megvásárolhatják azt, nem kell illegálisan fájlokat cserélgetniük – tette hozzá.

Az IFPI további országokat is figyelmeztetett arra, hogy az elkövetkező hónapokban sorra kerülhetnek.

A zeneipar jelenleg 5700 magánszemély ellen indított pert az Egyesült Államokban – 2003 szeptembere óta; idén március óta Európában 650 per kezdődött. Úgy tartják a perek első hulláma sikeres volt: elrettentő hatásukkal magyarázzák a Kazaa használatának 20 százalékos visszaesését.

A zeneipar elszántan küzd annak érdekében, hogy a zenerajongókat visszaterelje a – visszaesést mutató – CD-eladások felé, és támogassa az olyan szárnypróbálgató letöltő szolgáltatásokat, mint az Apple által ajánlott iTunes vagy a Sony által kifejlesztett Connect.

Címkék: archívum