Rumsfeld visszakozik: mégis volt oka Irak lerohanásának

Félreértésnek minősítette Donald Rumsfed amerikai védelmi miniszter, hogy egy beszédében elismerte volna: nincs tudomása Szaddám Huszein iraki exelnök és az al-Kaida terrorhálózat egyértelmű kapcsolatáról.

A politikus arra hivatkozott, hogy már 2002 szeptembere óta azt hangoztatja, létezett a kapcsolat Irak és az al-Kaida között. Rumsfeld közleményében hangsúlyozta, hogy ezen állítását az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) akkori igazgatója, George Tenet által hozzá eljuttatott, az al-Kaida-Irak kapcsolatra vonatkozó CIA-értékelésre alapozta.

Rumsfeld hétfőn New Yorkban a Külügyi Kapcsolatok Tanácsának rendezvényén az iraki exelnök és a terrorhálózat kapcsolatát firtató kérdésre előbb nem kívánt válaszolni, majd sajtóbeszámolók szerint kijelentette: nem tud olyan “erős, kemény” bizonyítékról, amely összekapcsolná Szaddám Huszeint az al-Kaidával.

A beszéd elhangzása után néhány órával a Pentagon útján kiadott közleményében Rumsfeld viszont azt hangsúlyozta, hogy “sajnálatos módon egyesek félreértették a szavait”. A politikus arra hivatkozott, hogy már 2002 szeptembere óta azt hangoztatja, létezett a kapcsolat Irak és az al-Kaida között. Rumsfeld közleményében hangsúlyozta, hogy ezen állítását az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) akkori igazgatója, George Tenet által hozzá eljuttatott, az al-Kaida-Irak kapcsolatra vonatkozó CIA-értékelésre alapozta. Ebben pedig szerepelt “szilárd bizonyíték” al-Kaida-tagok iraki jelenlétére, közte egyesek bagdadi tartózkodására vonatkozóan – fűzte hozzá. Rumsfeld New York-i beszédében azt is elismerte, hogy a háború előtt tévesek voltak az amerikai titkosszolgálatok következtetései a bagdadi rezsim tömegpusztító fegyvereiről. A tévedés okát nem tudta megnevezni. “Egyszerűen nem tudom” – mondta.

A kérdésre, hogy mi volt a háború első számú oka, Rumsfeld hétfőn úgy válaszolt, hogy George Bush elnök el akarta távolítani Szaddám Huszein “gonosz rezsimjét”, amely tömegpusztító fegyvert használt saját népe, valamint szomszédai ellen.

Címkék: archívum