Ismét kőolajat találtak a Szahalin-félszigeten

A British Petroleum jelentős kőolaj-és földgázkészletre bukkant a Szahalin-félszigeten - közölte a cég szerdán Moszkvában.

Az orosz Rosznyefty állami tulajdonban lévő kőolajipari vállalattal közösen folytatott első fúrást a Szahalin-5 projekt keretében végezték el. A BP és a Rosznyefty idén júliusban írt alá együttműködési megállapodást. Ennek értelmében a BP 2,5-5 milliárd dollárt fordít a következő évtizedben a Szahalin-5 projektre. A vállalkozásban a BP-nek 49, a Rosznyeftynek 51 százalék a részesedése.

A feltételezések szerint az olajmező 4,4 milliárd hordó kőolajat rejt magában, és napi 700 ezer hordó olaj, illetve olajkondenzátum kitermelésére van lehetőség. Ez nagyjából megfelel az OPEC-tag Katar termelésének.

A Rosneft a hat szahalini kitermelési projektből ötben érdekelt. A Szahalin-5 projektet jóval megelőzi a Royal Dutch/Shell-vezette Szahalin-2, amely már 1999 óta termel. A Shell további 10 milliárd dolláros beruházással megépíti a világ legnagyobb földgáz-cseppfolyósító üzemét építi meg.

Az ExxonMobil-vezette Szahalin-1 a jövő évben indul.

Címkék: archívum