Belföld

A lengyeleknél éri meg középkategóriás autót venni

Az Európai Bizottság jelentése szerint egyedül Lengyelországban csökkentek jelentősen az autóárak, a többi visegrádi ország tartja az EU tagság előtti árakat.

Az új gépkocsik árairól évente kétszer közzétett jelentés első ízben terjed ki az újonnan csatlakozott tagországokra, és azt mutatja, hogy ez utóbbiak átlagában alacsonyabb az árszínvonal, mint a korábbiakban. Az is kitűnik belőle, hogy az euróövezetben folytatódott az árak kiegyenlítődése, bár még mindig vannak viszonylag jelentős különbségek.

A felmérés adatai a gyártók ajánlott kiskereskedelmi árain alapulnak, a 2004. május 1-jei állapotok szerint.

Az EU-15-ök közül az új gépkocsik Németországban a legdrágábbak, és Finnországban a legolcsóbbak. Lengyelországban még a finnországinál is alacsonyabb az átlagos árszínvonal majdnem 10 százalékkal, de ez csak a középkategóriás gépkocsikra vonatkozik. Luxusautókat itt nem érdemes vásárolni, mert ebben a kategóriában Lengyelország a legdrágább tagállamok közé tartozik.

Összességében a legutóbbi hasonló felmérés óta a 25 tagország átlagában nőttek ugyan az új gépkocsik árai, de a fogyasztói árindexnél lényegesen kisebb mértékben, egyes országokban (például Olaszországban) pedig még csökkentek is.

Az euróövezetben 2003 májusa óta 0,8 százalékkal nőttek a gépkocsik árai, az infláció pedig 2,4 százalék volt ugyanebben az időszakban. Az új tagállamokkal együtt a gépkocsiárak növekedése 0,9 százalékos volt, ugyancsak 2,4 százalékos átlagos infláció mellett.

Az egy éve készült felméréshez képest az eurózónában mérséklődtek az árkülönbségek is, amelyek átlaga 4,9-ről 4,4 százalékra csökkent. Ez ugyan egyes esetekben továbbra is igen nagy mértékű eltéréseket takar, mert a vizsgált 90 típus közül 25 esetében az eltérések a 20 százalékot is meghaladják. Tavaly azonban 91 típus közül még 31 esetében tapasztaltak ekkora különbségeket.

Az EU egészében azonban már lényegesen nagyobbak az eltérések. Itt a 90 típus közül 72 olyan van, amelynek a legdrágább és a legolcsóbb országbeli ára közötti különbség maghaladja a 20 százalékot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik