Belföld

Hitelgarancia Rt.: igazgatósági taggá választották László Csabát

A Hitelgarancia Rt. (Hg Rt.) éves rendes közgyűlésén a részvényesek beválasztották az igazgatóságba László Csaba volt pénzügyminisztert, egyúttal hozzájárultak ahhoz, hogy továbbra is megtartsa a Herendi Porcelánmanufaktúra Rt. igazgatóságában az elnöki tisztét.

A Hitelgarancia Rt.-nek azonban nincs elfogadott üzleti terve, mivel a garanciacég közgyűlésén komoly vita alakult ki az ÁPV Rt. és a többi részvényes között. Az eredeti, ez évre szóló üzleti tervet az igazgatóság úgy nyújtotta be, hogy idén a cég mérleg szerinti nyeresége 0,8-1,2 milliárd forint lesz. Az ÁPV Rt. ezzel nem értett egyet, helyette kizárólag a felső határt, az 1,2 milliárd forint mérleg szerinti nyereséget kívánta elfogadtatni. Mivel elfogadott üzleti terve nincs a Hg Rt.-nek, a cégnek rendkívüli közgyűlést kell tartania.

A tavalyi teljesítmény úgy alakult, hogy az új garanciavállalások összege elérte a 114 milliárd forintot, ami 151 milliárd forint hitel igénybevételét tette lehetővé a vállalkozások számára. Az előző, 2002. évben a cég 108 milliárd forint összegű garanciát vállalt. A társaság tavalyi mérleg szerinti nyeresége 1,11 milliárd forint volt, ami némileg csökkent az előző évi 1,4 milliárd forinttal szemben. A Hg Rt. elmúlt évi mérlegfőösszege 26,269 milliárd forintot tett ki, szemben a 2002. évi 25,457 milliárd forinttal.

A közgyűlésen az alapító okirat módosítása kapcsán még egy javaslatát vetették el az ÁPV Rt.-nek a közgyűlésen jelen lévő részvényesek. Ez esetben az ÁPV Rt. gyakorlatilag úgy akarta módosítani az alapszabályt, hogy a garanciadöntéseket a felügyelő bizottságnak meg kellett volna vitatnia és jóváhagynia. Ezzel az rt. többi részvényese, különösen a bankok nem értettek egyet, mert az nagyban lelassította volna a cég napi tevékenységét.

Tavaly az üzleti terv 95-110 milliárd forintos kezességvállalásról szólt, ezt jelentősen túlteljesítették, ami alapvetően azzal függött össze, hogy a Széchenyi-kártya hitelhez tartozó garanciák száma és összege lényegesen magasabb lett a tervezettnél. A Széchenyi-kártya iránti igény azt követően nőtt meg ugrásszerűen, hogy a múlt év második felétől a vállalkozások a Széchenyi-kártyák alapján már maximum 5 millió forintos kártyahiteleket is felvehettek. A mikrovállalkozói kör a kezességvállalási szerződések számának közel 70 százalékát, mintegy 9200 szerződést mondhat magáénak a cég, hozzávetőleg 13 200 garanciaszerződéséből. A mikrovállalkozások garanciaszerződéseinek részesedését az növelte meg, hogy a Széchenyi-kártya hitelprogram keretében a maximum 5 millió forintos kölcsönöket többségében a legkisebb méretű vállalkozások vették igénybe.

A tavalyi 114 milliárd forintos kezességből a mikrovállalkozások 34 milliárd forintot mondhattak magukénak, a kisvállalkozások 37 milliárd forintot, míg a középvállalkozások 43 milliárd forintot.

Ha az egyes szektorokat nézzük, akkor a Hg Rt. a legtöbb garanciát a kereskedelmi szektor kis- és középvállalkozásainak adta, mintegy 40 milliárd forint összegben, jelentősen támogatta a garanciavállalásokkal a mezőgazdasági és élelmiszeripari cégeket is, körülbelül 21 milliárd forint összegben. A harmadik helyezett pedig az építőipar, az ilyen kis- és közepes cégeknek 16 milliárd forint összegű garanciát nyújtott. A kezességvállalások növekedésében fontos szerepe volt annak, hogy banki együttműködési megállapodások alapján egyszerűsített eljárással nagyszámú ügyletet garantált a Hg Rt., ezek adták az összes szerződés 83 százalékát.

A közgyűlésen Kismarty Lórándné vezérigazgató elmondta: az elmúlt időszakban a Hg Rt. olyan változtatásokat hajtott végre, amelyek megfelelnek az európai uniós szabályoknak. Gondként említette azonban azt, hogy létezik egy olyan, a földművelésügyi tárca által kiadott rendelet, amely ha hatályban marad, a Hg Rt. május 1-jét követően a mezőgazdasági cégeknek nem adhat garanciát. A vezérigazgató elmondta: egyelőre szóban kaptak ígéretet arra, hogy hamarosan megváltoztatják az FVM rendeletét és a módosítás által remélhetőleg a Hg Rt. továbbra is adhat majd garanciát a mezőgazdasági, illetve élelmiszergazdasági kis- és közepes vállalkozások hiteleihez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik