Belföld

Orbán Viktor: a közös lista kirekesztené a választókat

Orbán Viktor szerint a miniszterelnök közös EP-listára tett javaslata nem összefogást, hanem kirekesztést eredményez: a szabad választásból rekesztené ki az embereket.

A Fidesz elnöke erről sajtótájékoztatón beszélt, pénteken Budapesten.Orbán Viktor azt mondta: a közös lista történetének végére ezzel pont került, azonban szavai szerint nem kell pontot tenni az összefogás javaslatára.

A Fidesz a közös érdekek védelmére kilenc pontból álló javaslatot dolgozott ki a leendő európai parlamenti képviselők számára. Ebben többek között az Európából érkező pénzügyi támogatások, valamint a magyar gazdák és a mezőgazdaság megerősítése ügyében történő összefogására tesznek javaslatot a parlamenti pártoknak és a kormánynak.

Az összefogás érdekében Orbán Viktos úgy látná jónak, ha a parlament Európai Integrációs Ügyek Bizottsága jelentős jogköröket kapna. “2004. május 1-je után a Magyarországon érvényes jogszabályok 50, a gazdasági szabályozók közel 80%-a az Unióban születik meg.

Azon belül is az érdemi döntések nagy részét a kormányok képviselőiből álló Tanács hozza. Magyarország akkor tudja érdekeit hatékonyan képviseli Brüsszelben, ha álláspontja nemzeti konszenzusra támaszkodhat. Az Unióban születő normákról, politikákról az Országgyűlésben, annak jelenleg még csak formális szerepet betöltő Európai Integrációs Ügyek Bizottságában kellene közösen kialakítaniuk a pártok és a kormány képviselőinek a magyar álláspontot. A kormány brüsszeli tárgyalási mandátumát tehát az Európai Integrációs Ügyek Bizottsága hagyná jóvá, az Európai Parlament magyar képviselőinek bevonásával.” – derül ki a kilenc pontot tartalmazó közleményből.

A közlemény emellett részletes gyűjteményt közölt Medgyessy közös európai listára vonatkozó javaslatására adott EU-politikusi reakciókból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik