Belföld

Nem lesz közös európai lista

Múló ötlet – írja a Népszabadság. Európa megdöbbent – a Magyar Nemzet szerint. Vorosilov marsall vetette fel először a közös listaállítás gondolatát – nyilatkozta Áder János Medgyessy EU-választási terve hallatán.

Várhatóan egyeztet a négy parlamenti párt Medgyessy Péter „meglepő” javaslatairól, köztük a közös EP-listáról – egyelőre semmi jele, hogy a tárgyalások eredményre vezethetnének – írja a Népszabadság. Mindezt azután állapította meg a lap, hogy hétfőn, országértékelő beszédében Medgyessy Péter arra tett javaslatot: a kormánypártok és az ellenzék közös listán induljanak az európai választásokon, és fele-fele arányban osszák el a mandátumokat.

A Népszabadság szerint osztatlanul elutasítják a kormányfő e tervét, „mind itthon, mind pedig külföldön”. Maga a miniszterelnök is óvatosan fogalmazott már tegnap egy lakossági fórumon, amikor kijelentette, a közös lista inkább szimbólum. Szimbolizálja a nemzet felé azt, hogy képesek vagyunk egymással szót érteni, mondta. Medgyessy egyébként a javaslatokról szerdán Mádl Ferenc köztársasági elnökkel tárgyal.

Kovács négypárti egyeztetést javasol

Kovács László, az MSZP elnöke kedden Budapesten bejelentette: négypárti egyeztetést kezdeményez a miniszterelnök által felvetett közös európai parlamenti választási listáról. “A mai napon elküldtem a meghívó levelet Dávid Ibolyának, az MDF elnökének, Orbán Viktor Fidesz-elnöknek és Kuncze Gábor SZDSZ-elnöknek. Csütörtök délelőttre hívtam meg őket a Parlamentben tartandó négypárti egyeztetésre” – közölte a szocialista párt vezetője, külügyminiszter sajtótájékoztatóján. Orbán Viktor nem, Dávid Ibolya viszont részt vesz a négypárti egyeztetésen – írja az MTI.

Kovács hozzátette, a parlamenti pártokoz eljuttatott levélben arról is tájékoztatta a pártelnököket, hogy a miniszterelnök által javasolt másik két kérdésről, így az Országgyűlés létszámának csökkentéséről és a köztársasági elnök közvetlen megválasztásáról Szili Katalin házelnök fog egyeztetést kezdeményezni. Medgyessy Péter hétfői beszédében ugyanis nemcsak a parlamenti pártok közös európai parlamenti listájára, hanem közvetlen köztársasági elnök-választásra és 250 fős törvényhozásra is tett kezdeményezést.

 Egy lista – ez a pártállam

„Ha valahol egyetlen lista van, azt pártállamnak hívják” – vélte az összefogást hirdető kormányfői szándékról Fodor Gábor, aki szerint éppen Medgyessy Péternek kellene óvatosan bánnia az ilyen emlékeket ébresztő, egyébként nyilvánvalóan blöff jellegű javaslatokkal.

Vegyesen fogadtatás az MSZP-ben, az SZDSZ csalódott

A Népszabadság értesülései szerint egyébként az MSZP-ben vegyes fogadtatásra talált Medgyessy beszéde. A lap szerint a párt elnökségének többsége vasárnap este, a miniszterelnöki beszéd ismertetésekor úgy vélekedett, hogy a négypárti közös listának nincs igazi realitása. Szocialista körökben mindenesetre sokan furcsállják, hogy a kormányfő eleve kudarcra ítélt javaslatokkal állt elő, amelyeket az ellenzék, de még a koalíciós partner is azonnal megtámadott, ismét defenzívába kényszerítve a miniszterelnököt és az MSZP-t. Igaz, hogy viszont arról „kell” beszélni, amerre a miniszterelnök terelte a szót.

Az SZDSZ képviselőcsoportjában csalódással fogadták a miniszterelnöki szónoklatot. Annak tartalmáról Medgyessy csak néhány órával az előtt tájékoztatta a koalíciós frakciót, hogy a pulpitusra lépett. A liberálisok már ekkor előre jelezték, hogy ha a kormányfő ragaszkodik a közvetlen köztársaságielnök-választás és különösen a közös EP-lista javaslatához, akkor keményen bírálják majd. Ez meg is történt. A parlamenti folyosón még Kuncze hozzászólásánál is élesebb és a közvetlen köztársaságielnök-választást is elutasító liberális nyilatkozatok hangzottak el. Eörsi Mátyás szerint a többpártrendszer alapjaival ellentétes, a Hazafias Népfrontot idézi a közös EP-lista.

Orbán nem vesz részt az egyeztetésen, Áder szerint Vorosilovnak voltak ilyen ötletei

Orbán Viktor ugyanakkor nem tud részt venni a szocialisták által az európai parlamenti választásokra a közös listaállítás ügyében összehívott négypárti egyeztetésen, mert hivatalos úton Athénban lesz – közölte az MTI-vel kedden Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője. A Fidesz elnöke szerint Medgyessy Péternek, Magyarország miniszterelnökének “jár két nap, hogy kifejtse ezt a demokráciában szokatlan, a választókat kikapcsoló, a nemzetközi színtéren visszatetszést keltő javaslatát” – mondta a szóvivő. A Magyar Nemzet szerint egyébként a Fidesz-frakcióban az az általános vélemény, hogy a nagyobbik ellenzéki pártnak elutasító választ kell adnia a közös listaállítással kapcsolatban.

„Nem új a pártok közös listaállításának gondolata” – mondta Áder János, a Fidesz frakcióvezetője a képviselőcsoport keddi ülésén. A közös listaállítás gondolatát először Vorosilov szovjet marsall vetette fel 1945 őszén, amelyet végül Tildy Zoltán miniszterelnöknek sikerült megakadályoznia – emlékeztetett Áder János az MTI szerint. Áder a frakcióülésen a Magyar Nemzet című lapból is idézett: “Minek kell történnie ahhoz, hogy Magyarország hivatalban lévő miniszterelnöke egy ilyen ötlettel rukkoljon elő, hogy döntetlennek nyilvánítana egy éppen csak kiírt választást. Ehhez nem koktélt kell inni, hanem csavarlazítót”.

Az MDF alkuköztársaságról beszél

Az MDF nem utasítja el a közvetlen köztársaságielnök-választást, viszont tegnap – a közös ep-lista apropóján – „alkuköztársaság” képét festette fel, az MSZP-re és a Fideszre utalva. Az MDF a parlamentáris demokráciának a híve – hangoztatta Dávid Ibolya. Medgyessy Péter és Orbán Viktor országértékeléséről azt mondta: e beszédek elsődleges célja a hallgatóság meglepése, a voksok gyűjtése, valamint, hogy a valós problémákról eltereljék a figyelmet.

Dávid Ibolya kedd este az MTI-vel közölte: részt vesz a Kovács László által kezdeményezett, az európai parlamenti listaállítással kapcsolatos egyeztetésen, annak ellenére, hogy “jogi és politikai fenntartásai vannak”. “Elmegyek és kész vagyok meghallgatni a szocialista párt konkrét javaslatait, annak ellenére, hogy nekem jogi és politikai fenntartásaim vannak a négy parlamenti párt közös európai parlamenti listájával kapcsolatban” – mondta az MDF elnöke.

 Ellentétes az EP szabályaival

Az EP külügyi bizottságának elnöke, Elmar Brok szerint „az esetleges megállapodás ellentétben áll az EP szabályaival”. Az EP legnagyobb pártcsoportját alkotó Európai Néppárthoz (EPP) tartozó képviselő szerint egy ilyen megállapodás ellentétben állna az EP szabályaival, és jogilag sem volna elfogadható. E szabályok értelmében ugyanis az európai képviselőtestület létrehozásához minden tagországban közvetlen választásokat kell tartani, ezek hagyományosan bevett eljárásrendje szerint.

Az EU-ban inkább elutasítják Medgyessy ötletét

A miniszterelnök a Népszabadság brüsszeli értesülései szerint kedden telefonon ismertette Romano Prodival, az Európai Bizottság elnökével az országértékelő beszédében felvetett közös lista tervét. Hangsúlyozta: egyszeri alkalomról van szó, amely a magyar politikai képviselet egységének demonstrálására lenne hivatott. Prodi az indítvánnyal szemben nem emelt kifogást, megértéssel fogadta azt.

Uniós politikusok “példátlannak”, “az EP szabályaival ellentétesnek” nevezik a kormányfő hétfői javaslatát a közös európai parlamenti listaállításról – írja az MTI. Az Európai Unió magyarországi nagykövete, Jürgen Köppen meglepőnek, az uniós gyakorlatban példátlannak nevezte Medgyessy Péter javaslatát.

Még az európai szocialisták is ellenzik Medgyessy tervét

A Magyar Nemzet szerint Wim van Welzen, az Európai Néppárt alelnöke így fogalmazott: Medgyessy javaslata a demokrácia halálával ér fel. A lap szerint az indítványt megvalósíthatatlannak nevezte az európai Parlament szocialista képviselőcsoportjának alelnöke is. Hannes Swoboda kijelentette: nem lehet kiiktatni a versenyt, az ugyanis ellentmond a demokráciának.

Hasonlóan foglalt állást Graham Watson, az Európai Liberális, Demokrata és Reform Párt parlamenti csoportjának elnöke. A brit képviselő szerint Magyarországnak a politikai pártok közötti versengés és a közülük való választás lehetőségét kellene pártolnia. “Minden tiszteletem Medgyessy Péteré, és a politikai pártokon átívelő Európa-párti konszenzus is olyan kívánatos cél, amelyet valamennyien követendőnek tartunk. Az Európai Parlamentnek azonban nem az a szerepe, hogy 25 nemzeti szempontot juttasson kifejezésre; ez a miniszterek tanácsában képviselt nemzeti kormányok dolga” – állapította meg Watson.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik