Belföld

Közös európai listát akar Medgyessy – az ellenzék tárgyalna

admin
admin

2004. 02. 16. 12:24

Medgyessy Péter miniszterelnök közvetlen köztársasági elnökválasztást akar, és közös európai listát szeretne, mind a négy parlamenti pártot összevonva. A kormányfő szerint három évvel meg kell hosszabbítani a magyarok átlagos élettartamát 2010-ig. Az MDF nem akar közös listát, az SZDSZ a közvetlen elnökválasztást ellenzi. Minden párt egyetért viszont a parlament létszámcsökkentésével.

Medgyessy Péter egy héttel azután szólalt meg, hogy Orbán Viktor, a legnagyobb ellenzéki párt vezére, a Fidesz elnöke kritikus hangú, de visszafogott beszédet tartott az elmúlt évet értékelve. Medgyessy Péter idén másodszor értékelte az ország helyzetét miniszterelnökként. A kormányfő beszéde előtt Draskovics Tibor letette miniszteri esküjét. Draskovics a posztjáról távozó László Csaba pénzügyminiszter helyébe lép.

Ezután Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke bejelentette, hogy Medgyessy Péter mond beszédet.


Medgyessy Péter a magyarokhoz határon innen és túl címezte beszédét. A jövőről akar beszélni – mondta. “Nem elég diagnózist felállítani, de meg kell írni a receptet is a sorsfordító idők idején” – tette hozzá. Most fejeződik be végleg a rendszerváltás, új korszak kezdődik – utalt az Európai Unióhoz való csatlakozásra. Sajnos a széthúzás szétforgácsolta részben az erőinket jegyezte meg a kormányfő. A változtatás képessége erény – mondta.


 Áder durva támadása

Áder János, a Fidesz frakcióveveztője szerint Medgyessy Péter úgy áll az ország előtt, “mint egy rakás szerencsétlenség”. Áder az Élet és Irodalom folyóirat legutóbbi számának szavait idézte fel. Ezután feltette a kérdést a fideszes politikus: “Hihetünk-e Önnek?” Ezzel arra utalt, hogy szerinte a tavalyi Európa-terv füstbe ment terv, illetve a költségvetési hiány jóval nagyobb, mint azt korábban mondták. Áder emlékeztette Medgyessyt arra is, hogy 400 ezer új munkahelyet ígért, miközben idén 50 ezer embert fognak elbocsátani. És a munkaügyi miniszter szerint mindössze 100 ezer új állás lesz 2006-ig. Áder tovább sorolta a szerinte be nem tartott ígéreteket, és felhívta a figyelmet a hétfői gazdademonstrációkra is. Áder szerint a helyzet a közeljövőben romlik, hiszen rosszabb lesz infláció, és még a Hír Tv nézőinek 95 százaléka sem bízik a javulásban. “Légy őszinte, légy rövid, ülj le!” – ezt idézte egy amerikai  politikai elemzőtől ezután Áder. A frakcióvezető ezután azt mondta, Medgyessy Péter csak az utolsó jótanácsot fogadta meg.

Hallom az emberek szavát


“Ma is meghallom az emberek szavát, bármily nehéz is szembesülni a kritikával – fogalmazott Medgyessy – Szükség van az őszinte szóra. Túlbecsültük gazdaságunk erejét, lebecsültük a nehézségeket a felvevőpiacokon. Hibátlan politika nincs, csak megújulásra képtelen vagy megújulásra képes. Mást kell tenni, mint eddig. Ehhez kell bátorság, mert ez nem megy küzdelem és konfliktusok nélkül. Vállalom ezeket a konfliktusokat a modern, európai Magyarország megteremtése céljából. Nem vitatom, hogy a túloldalon lévők is ezt akarják, csak talán másként.”


Medgyessy ezután arról beszélt, hogy Magyarországot Ausztriához hasonlóvá kell tenni. Ennek kapcsán a gazdasági növekedésre helyezte a hangsúlyt. Az oktatás és képzés modernizálását, a gyógyítás, az egészségügyi ellátás újjászervezését említette. “Az Unió és a magyar költségvetés eszközeiből 1350 milliárd forint segíti a modern Magyarország megteremtését” – mondta. “Összefogást és egységet teremtünk” – tette hozzá. Honi vitáinkat nem exportálhatjuk Európába – szerinte. “Nincs modern Magyarország stílus nélkül” – jegyezte meg egy újabb jelmondatot sorolva.


 Kuncze: tavalyi zakó van Áderen

Kuncze Gábor szerint a gazda-ságban már javuló tendenci-ák érvényesülnek. Áder János szerinte előre megírt beszédet olvasott fel (tavalyi zakó van rajta), és nem is foglalkozik Medgyessy beszédével. Kuncze szerint a fideszes politikust nem is érdekli, hogy mit mondott a miniszterelnök. Kuncze szerint nem szabad hinni azoknak, akik azt akarják bebeszélni, hogy a bérek elértéktelenednek, miközben több mint 20 százalék-kal nőtt a vásárlóérté-kük. Azt sem szabad elhinni, hogy nő a munkanélküliség, amikor éppen-hogy csökken Kuncze szerint. Az SZDSZ frakcióvezetője a közös listáról az európai listáról annyit mondott: “Hát, ez egy érdekes javaslat. A választás persze nem a pártok versenye, hanem a választók gondolkodnak másképpen. Ezért az SZDSZ vállalja a megmérettetést.” Kuncze így fogalmazott: “Közös listát állítani nem kell félnetek jó lesz ha az ellenzék belegyezik nekem jó lesz.” Írásjelek nélkül, intonáció nélkül persze erről a mondatról nem lehet eldönteni, hogy igenli-e vagy sem a közös listát. 

Emelkedő bérek és nyugdíjak


Medgyessy megemlítette, hogy 25 százalékkal emelkedett a bérek és 17 százalékkal a nyugdíjak vásárlóereje.

Medgyessy szerint az a probléma, hogy az emberek nem érzékelik ezeket a változásokat, ezért át kell alakítani azt a politikát, amely a szegények és a gazdagok közötti ellentéteket kezelni hivatott. “A valóban rászorultakat kell segíteni” – mondta.


A kormányfő szerint erre az adózás és más kérdések terén is nagyobb figyelmet kell fordítani, s erre felkérte az új pénzügyminisztert.

“Kitartunk a 13. havi nyugdíj folyamatos bevezetése mellett” – jelentette ki a kormányfő. Továbbra is kifizetik a 13. havi családi pótlékot. Ezzel Medgyessy arra utalt, hogy a nyugdíjak emelésének alapja nemcsak a bérek növekedése, hanem az úgynevezett nyugdíjas kosár kell, hogy legyen, vagyis azt is figyelembe veszik, hogy miként alakulnak a fogyasztói árak.


Több jólét kell, de ez korlátokba ütközik


Herényi: nem javult a helyzet

“Az életnek egyetlen egy területe sincs, ahol az esélyeink a kormány áldásos tevékenysége eredményeként javultak volna” – mondta Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője az Európai Unióhoz való csatlakozás előtti helyzetet elemezve. Herényi szerint a magyar választók két évvel ezelőtt nem erre a mostani helyzetre szavaztak. A friss közvéleménykutatások ezt a kiábrándulást mutatják. Herényi szerint az út hibás, amelyen a kormány jár, és pótköltségvetésre lenne szükség. Herényi szerint már régen pótköltségvetésről van szó, csak a kormány nem akarja a dolgot nevén nevezni.

“Több jólét kell, mi elkezdtük ezt, de azt is látjuk, hogy ez korlátokba ütközik” – mondta Medgyessy, hozzátéve: “a magyar gazdaság teljesítőképességeinek korlátaiba. Most az a dolgunk, hogy kitoljuk ezeket a korlátokat. Növekedés és egyensúly harmóniájára van szükség. Csökkenő költségvetési hiányra van szükség. Következetes, kemény és kiszámítható pénzügyi politikára van szükség. A gazdaság szereplőinek több mozgástér, több levegő kell.”


“Mától foglalja el posztját a köztársaság pénzügyminisztere. Jól tudom, kétszer kipróbáltam, nem lesz könnyű dolga. Összesen 185 milliárd forintos megtakarítási programmal alapozzuk meg a gazdasági növekedést. A takarékosság nem szitokszó, hanem igazi polgári erény” – emelte ki Medgyessy.


(A közvetítés során feltűnő volt, hogy a parlament egyik hátsóbb padsorában helyet foglalt Orbán Viktor is, aki eddig nem gyakran látogatott el az Országgyűlés üléseire.)


 Lendvai szerint voltak értékek

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője szerint voltak értékei az elmúlt két évnek. A reálbérek 20 százalék fölötti értéknövekedése ilyen például, akárcsak az ipari növekedés, amely az utolsó negyedévben 10 százalékkal bővült. A munkanélküliség pedig csökkent. Mindez ellentétben van azzal a folyamattal, amely az Orbán-Torgyán kormány utolsó két évében játszódott le, ahol az ipari termelés gyakorlatilag nem növekedett, a reálbérek pedig mindössze  2,5 százalékkal bővültek. Lendvai szerint érdekes, hogy az ellenzék nem válaszolt az európai közös lista felvetésére. Lendvai nem lepődött meg azon, hogy nem összefogást akar az ellenzék, hanem talán “összefogdosást”, amikor hatalomra kerülnek. Lendvai mindenesetre készen áll a tárgyalásokra a miniszterelnök javaslatairól.

Európa-terv és a mezőgazdaság


Medgyessy négy pontra koncentrált ezután. Az első szerinte az Európa-terv. Ez 1350 milliárd forintot jelent, ami uniós tagságunkkal válik elérhetővé, az uniós és a magyar forrásokkal együtt.


“Célunk, hogy a modern európai Magyarország a térség gazdasági szolgáltatóközpontjává váljon” – mondta a miniszterelnök. Ezért 120 milliárd forintot szánnak az ipari és szolgáltató vállalatok versenyképességére. 160 milliárd forinttal támogatják a kis- és középvállalkozásokat. “Több mint 260 milliárd forintot fordítunk a mezőgazdaság fejlesztésére” – mondta Medgyessy.


A gépek vásárlása tavaly 80, a mezőgazdasági beruházások aránya 30 százalékkal bővült 2003-ban” – fogalmazott a kormányfő. Az előttünk álló év legfontosabb célja, hogy a lehetőség szerint az utolsó fillérig kihasználjuk az európai forrásokat – hangsúlyozta a politikus.


 Medgyessy válasza

“Természetesen az ellenzéknek az a dolga, hogy kígyót-békát kiabáljon a miniszterelnökre” – mondta Medgyessy Péter vála-szában. Ezután a kormányfő felajánlotta, hogy kész a tárgya-lásokra, a kompromisszumra az ellenzékkel. Medgyessy szerint változásra és változtatásra van szükség. Ebben benne van az az önkritika, amely egy olyan kormány részéről indokolt, amely néhány helyen hibát követett el. De ne várják el tőlük azt, hogy bocsánatot kérjen azért, amire az országnak szüksége volt, s amit meg is tett a kormány. Medgyessy elismerte, hogy a gázárakat tényleg megemelték, de ezt az ellenzék hagyta a mos-tani kormányra, mert nem ren-dezték a maguk idején e kérdést.

Autópálya-program


A második prioritás Medgyessy szerint az autópályaprogram. Nemcsak építenek azonban, hanem hozzáférhetővé is teszik azokat. Így március 12-étől matricás lesz az M5-ös autópálya. Ez kétmillió ember számára teszi elérhetővé a sztrádát – jelentette ki Medgyessy.


A kormányfő szerint növelik a fogyatékosok támogatását és a felnőttoktatást. Középkorúak oktatására 30 milliárd forint áll rendelkezésre, európai forrásokból – hangzott el.


Medgyessy reális célnak nevezte, hogy 2010-re a magyar népesség átlagos élettartamát legalább három évvel meghosszabbítsák.


 Orbán reakciója

“Szokatlan és meglepő megoldásokat javasolt országértékelő beszédében Medgyessy Péter, de mivel egy miniszterelnök tette, ezért érdemes elgondolkodni rajta” – mondta Orbán Viktor hétfőn a Parlament folyosóján újságíróknak, a kormányfő beszédét követően. Az európai parlamenti közös listára tett javaslat kapcsán a Fidesz elnöke, volt miniszterelnök azt mondta: “európai léptékkel mérve is nagyívű a javaslat, hiszen Európában tudomásom szerint ilyen példa sohasem volt”. A Magyar Televízió Híradójának értesülései szerint a parlamenti pártok mindegyike egyetért az Országgyűlés létszámának csökkentésével. Az MDF viszont ellenzi a közös európai listát, az SZDSZ pedig a közvetlen köztársaságielnök-választással nem ért egyet.

Közös lista, közvetlen köztársaságielnök-választás


“Ünnepeljük összefogással az uniós tagságot” – mondta a miniszterelnök. “Állítsunk közös parlamenti listát, az Európa-párti magyar képviselőjelöltek közös listáját” – tette hozzá. Kormányoldal és ellenzék osztozzon azonos arányban a jelöltek listáján. Szerinte ennek a választásnak nem a hazai politikai erők versengéséről kellene szólnia. Nem egymással versengünk, hanem a modern Magyarországért. Együtt, összefogva, a nemzeti válogatott tagjaiként képviseljük az országot. Ez szolgálja Medgyessy szerint a határon túli magyarok érdekeit is, hiszen így többet tehetünk értük. Ezért felkérte Orbán Viktort és Dávid Ibolyát, a Fidesz és az MDF elnökét, hogy támogassák a kezdeményezést.


Medgyessy 250 főre szeretné csökkenteni a jelenlegi 386 főről a parlament létszámát. Közvetlen köztársaságielnök-választás bevezetését is javasolta a miniszterelnök.


“Útelágazás – modernizáció vagy lemaradás – ez a kérdés előttünk. A XXI. században korszerű országot kell építenünk. Most végre itt a lehetőség. Hiszek a nemzet felemelkedésében. Abban, hogy mindannyian nagyszerű esélyt kaptunk. Közösen, a nemzeti ügyekben összefogva új Magyarországot teremtünk. Kívánok nyugodt magabiztosságot magunknak. Isten, ember engem úgy segéljen” – zárta beszédét Medgyessy Péter.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.