Belföld

Postabank-közgyűlés: új igazgatósági tagokat választottak

A Postabank Rt. rendkívüli közgyűlése csütörtökön jóváhagyta a hitelintézet igazgatósági és felügyelő bizottsági tagjainak feltételes lemondását valamint a testületek új tagjainak feltételes megválasztását. E lépésekre az Erste Bank der Österreichischen Sparkasse AG és az állami tulajdonosok nevében eljáró ÁPV Rt. által kötött adásvételi szerződésnek megfelelően került sor.

Az igazgatóság új belső tagjai Kisbenedek Péter (az Erste Bank Hungary Rt. elnök-vezérigazgatója), Papp Edit, Bese Gabriella és Szép Péter, külső tagjai pedig Pásti Zoltán, Karin Svoboda, Szivi László és Rudnay János.

Az új tagok megbízatása az adásvételi szerződés hatályosulásával – vagyis a tranzakció pénzügyi zárásával és a részvényátruházással azonos időben, várhatóan december 16-án – lép életbe, és a megbízatás a megválasztástól számított harmadik évet lezáró évi rendes közgyűlésig szól.

Király Júlia, a Postabank leköszönő igazgatóságának elnöke a közgyűlésen elmondta: másfél évvel ezelőtt arra kaptak mandátumukat, hogy a hitelintézetet – értékét jelentősen megnövelve – a privatizációra felkészítsék. Feladatukat teljesítették, a Postabank a könyv szerinti érték 2,7-szereséért cserélt gazdát, s ma Közép-Európa egyik legértékesebb bankja, komoly fejlődési potenciállal.

A közgyűlés módosította a bank alapszabályát is, a dokumentumot az új tulajdonos akaratának megfelelően osztrák mintára szabták át. Így például az igazgatóság tagjait a jövőben nem a közgyűlés, hanem a felügyelő bizottság választja meg.

A csekély számban jelen lévő kisrészvényesek némelyike úgy vélekedett, egyes módosítások sértik a kisrészvényesek érdekeit. Ilyennek találták például valamely részvénysorozathoz kapcsolódó jog hátrányos megváltoztatásának jóváhagyási módját. Az ilyen módosításokról előzetesen be kell szerezni az érintett részvényosztály legalább háromnegyedes többségének jóváhagyó nyilatkozatát. A kifogás arra vonatkozott, hogy ha az írásbeli nyilatkozat nem érkezik meg a megszabott időben, a részvényes hozzájárulását megadottnak kell tekinteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik