Belföld

Schröder támogatja Horvátország EU-tagságát

admin

2003. 11. 03. 11:44

Október 30-ai zágrábi látogatása során a német kancellár, Gerhard Schröder lelkes támogatását fejezte ki Horvátország azon ambiciózus törekvésével kapcsolatban, hogy 2007-re az Európai Unió tagjává váljon.

Elmondta, hogy Horvátország már utolérte Romániát és Bulgáriát, akik várhatóan 2007-ben csatlakoznak az Európai Unióhoz, és ez a dátum Horvátország számára is elérhető.

Horvátország 3 éven belül szeretne felkészülni az EU tagságra, míg Románia és Bulgária 1995-ben jelentkezett és 1999-ben kezdte meg a csatlkaozási tárgyalásokat. Habár Bulgária még csak 25, Románia pedig csak 19 fejezetet zárt le az elvárt 30 csatlakozási fejezetből, amelyek az EU-s törvények és a nemzeti törvények harmonizálására irányulnak.

Schröder egyébként az első német kancellár, aki Horvátországba látogat az ország függetlenségének elnyerése óta. Németországnak hagyományosan szoros kapcsolatai vannak az országgal és az egyike azon országoknak, amelyek a legtöbb pénzt biztosítják Horvátország háború utáni újjáépítéséhez.

A német kancellár kijelentette: Zágráb együttműködik a Hágai Nemzetközi Háborús Törvényszékkel. Mindezt annak ellenére mondta a kancellár, hogy Horvátország nem adott ki a törvényszéknek egy háborús bűnökkel vádolt volt tábornokot. Az EU számos alkalommal kapcsolta össze a nemzetközi törvényszékkel való együttműködést és az uniós tagságot.

A kancellár Szerbiát is meglátogatta, ahol gazdasági kérdések és az EU-s tagság került megvitatásra. Schröder itt is fűzött néhány támogató megjegyzést az EU-s tagsághoz, de sokkal óvatosabb volt. Kijelentette: Németország társulási egyezmény keretében támogatná Szerbia közeledését az EU felé.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.