Belföld

Az orosz WTO-tagságnak kedvez a cancúni kudarc

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) múlt heti cancúni kudarca az orosz kereskedelmi főtárgyaló szerint megkönnyíti Oroszország belépését a szervezetbe: ez ugyanis azt jelenti, hogy Oroszország még anélkül léphet be a WTO-ba, hogy az új, liberalizált szabályokat el kellene fogadnia.

Oroszország 1993 óta tárgyal a belépésről, de még mindig nem
jutott egyetértésre a WTO-val a külföldi cégeknek az orosz bank-, biztosítási és távközlési piachoz való hozzáféréséről, csakúgy, mint az állami agrártámogatásokról és mezőgazdasági importvámokról. További akadályt jelentenek az autókra és repülésipari termékekre vonatkozó importvámok, valamint, az alacsony hazai gáz- és elektromos áram árak, továbbá az orosz devizaszabályok.


– Eddig úgy gondoltuk, hogy az átfogó tárgyalásokat 2005 előtt befejezik, de most az az általános nézet, hogy a fordulót
kiterjesztik. Vagyis több időnk lesz – vélekedik az orosz
gazdaságfejlesztési és kereskedelmi miniszterhelyettes.


Az orosz kormány az idén remélte befejezni a csatlakozási tárgyalásokat, de később elismerték, hogy túl nagyok a nézetkülönbségek ehhez. Az új céldátum a belépésre 2006. A
csatlakozási tárgyalásokat viszont a mostani globális kereskedelmi forduló vége előtt szeretnék lezárni, mert ebben az esetben az új szabályok még nem vonatkoznának Oroszországra. German Gref orosz gazdaságfejlesztési és kereskedelmi miniszter októberben tárgyal Pascal Lamyval az EU kereskedelmi biztosával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik