Belföld

Több hónapos mélypont közelében stagnál az euró

Az euró árfolyama valamivel a több hónapos mélypont felett áll a dollárral és a jennel szemben szerdán az európai devizapiacokon. Az elmúlt időszakban a közös európai fizetőeszköz jegyzése öt százalékkal zuhant a zöldhasúhoz képest.

Szerdán nem várható jelentős makrogazdasági adat közzététele sem az eurózónában sem pedig az Egyesült Államokban. Az elmúlt időszakban jelentős árfolyamveszteségeket elszenvedő kötvénypiacok szintén csendesek, a befektetők egy nagyobb amerikai állampapír aukcióra várnak.

A jenpiac befektetői a hétvégén villanyozódhatnak fel, ekkor látogat ugyanis John Snow amerikai külügyminiszter Japánba. “Jelenleg egy kisebb-nagyobb konszolidációt figyelhetünk meg. Általánosságban azonban a kép változatlan: a dollár erősödésére számítunk” – mondta Steven Saywell, a Citibank londoni devizastratégája a Reutersnek. Saywell szerint az amerikai vezetés várhatóan nem ellenzi majd a jövőben – legalábbis nyíltan nem – a jelenlegi japán pénzügypolitikát, amely a jen meg- megerősödő árfolyamát szóbeli vagy devizapiaci intervenciókkal igyekszik visszafogni.

A délelőtti londoni kereskedelemben az euró árfolyama nem változott az előző napi záráshoz képest, 1,0864 körül mozgott. Ez csaknem egy centtel haladja meg a keddi 1,0789-es négyhónapos mélypontot. A jennel szemben az euró negyed százalékkal erősödve 127,67-en forgott a napokban 126,75-tel elért öthónapos mélypont után.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik