Belföld

Magyar Bálint ingatlanügye – az FN képriportjával

Erkölcsi kérdéssé alakult Magyar Bálint ingatlanvásárlása a miniszter villája elé szervezett sajtótájékoztatón. A minisztérium cáfolja a Magyar Nemzet állításait. Magyarék háza Budaligeten - FigyelőNet képriport >>

A Magyar Nemzet szerdai számában Kétszer 30 milliós hitel Magyar Bálint villájára címmel közöl „tényfeltáró” cikket. E szerint a miniszter 2003. február 20-ai tulajdonlapi bejegyzéssel 93,5 millió forintos villát vásárolt Budaligeten, a Zsolt fejedelem utcában. A vételár egy része, 58 millió forint Magyar előző, Garas utcai lakásának eladásából származott. Az új lakásra a miniszter maximális, akkor még 30 millió forint kedvezményes hitelt igényelt, és március 12-én meg is kapta a földhivatali adatok szerint.

A miniszter ugyanazon a napon a Garas utcai lakásra is bejegyeztetett egy 30 milliós, áthidaló kölcsönt. Ám ezt a jelzálogot április 15-én törölték, miután vevők 37 milliót kifizettek a végső árból. A hitelek az OTP-n és a Kereskedelmi Bank Rt.-n keresztül futottak.


Magyar Bálint ingatlanügye – az FN képriportjával 1

Erkölcsi szempontok a sajtótájékozatón?

Azóta a kormány úgy döntött, hogy a kedvezményes lakáshitel plafonját leszállítja 15 millióra. A rendelkezés június 16-ától lép életbe. „Nem erkölcsös kapuzárás előtt kihasználni a lehetőségeket, sőt felvetődik a bennfentes információval való visszaélés gondolata is” – jelentette ki a Magyar Bálint villája elé szervezett sajtótájékoztatón Nyitrai Zsolt fideszes képviselő. Bár a hitelfelvétel nem törvénytelen, a jobboldali politikus szerint egy miniszternek lehetne több erkölcsi érzéke.

Nyitrai felidézte Gál J. Zoltán kormányszóvivő korábbi nyilatkozatát is, abban azzal magyarázta a lakástámogatási rendszer átalakításának szükségességét, hogy az állam számára tulajdonképpen gazdaságtalan, ha 60 milliós lakásokra felvett 30 milliós hiteleket támogat kedvezménnyel. A Fidesz egyébként levelet is intézett Medgyessy Péterhez, ebben azt tudakolja, hogy hány kormánytag élt még a kapuzárás előtt a kedvezményes lehetőséggel.

 Magyar Bálint ingatlanjai a vagyonnyilatkozata szerint

Magyar Bálint tavalyi vagyonnyilatkozatában egy 159 négyzetméteres II. kerületi ingatlan 50 százalékát tüntette fel tulajdonaként – ez feltehetőleg a tavasszal eladott Garas utcai lakást jelenthette. Ehhez 1998-ban, önkormányzati lakás megvétele során jutott hozzá a politikus. Magyar Bálinté Perőcsényben, a Börzsöny hegységben egy 2569 négyzetméteres telek fele, amelyen egy parasztház található. A miniszter ezt az ingatlant 2000-ben vásárolta meg.

Magyar Bálint magyar állampolgárt is megilleti a jog

Magyar Bálint csak egyetlen egy kedvezményes kamatozású hitelt vett fel, ráadásul a köztisztviselőknek járó kedvezményt nem vette igénybe – reagált az oktatási tárca a Magyar Nemzet szerdai írására. “Felháborító a Magyar Nemzetnek az a hecckampánya, amely olyan színben tünteti fel Magyar Bálint lakásvásárlását, mintha a miniszter kétszer vett volna fel kedvező kamatozású hitelt” – tartalmazza az OM közleménye.

A tárca tájékoztatása szerint Magyar Bálint egy hónapra vett igénybe áthidaló jelzálogkölcsönt, amely piaci kamatozású, bárki által igényelhető, nem kedvezményes. “Magyar Bálint magyar állampolgár, így ugyanolyan jogok és lehetőségek illetik meg lakásvásárlása során, mint bárki mást” – fogalmaz a dokumentum. Az ismertetés szerint Magyar Bálint és családja összeköltözött a miniszter édesanyjával.

A minisztérium közleményében felidézi, hogy a Magyar Nemzet korábbi, május 24-ei számában Magyar Bálint hiteléről megkérdezte Orbán Viktort is. A volt miniszterelnök a következőt mondta: “Nem látok abban kivetnivalót, ha egy miniszter él a törvények által nyújtott lehetőséggel.” A tárca közleményében leszögezi: Magyar Bálint a törvényi előírásoknak megfelelően készítette el és adta le vagyonnyilatkozatát.

Ráadásul Magyar Bálint az elsők között volt, aki nemcsak saját, hanem felesége és gyermeke vagyonnyilatkozatát is nyilvánosságra hozta. Ez a vagyonnyilatkozat a törvény rendelkezésének megfelelően a 2002. december 31-ei állapotot tükrözi – olvasható a minisztérium állásfoglalásában.

Magyarék háza Budaligeten – FigyelőNet képriport >>


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik