Belföld

Belül tágasabb – Orbán a Vigadóban

Orbán Viktor tegnap egyszerre volt piti ügyeken fennakadó pártpolitikus és nagyvonalúan gondolkodó européer. A formálódó néppárt nagyágyúja új hangját keresi, ezúttal már az unión belül.

A volt miniszterelnök országértékelő beszéde két ponton is lényegesen eltért az eddigiektől. Egyfelől, immár nem a közmédiumok, csupán az ATV és az Info Rádió közvetítette szavait élő egyenes adásban, másrészt soha korábban ennyi engedményt nem tett a szocialista kormányzat irányába. Aligha kedvelte meg az elmúlt időszakban Orbán Viktor a jelenlegi miniszterelnököt, inkább arról lehet szó, hogy ha lehet is élet az Európai Unión kívül, az immár a Fidesz számára is kevéssé vonzó. Persze, azok sem csalódtak, akik a várható odamondogatás miatt foglaltak helyet a Vigadóban, esetleg kényelmes tévéfotelból követték az eseményeket, netán a rádiókészülékükhöz hajoltak közelebb.



Belül tágasabb – Orbán a Vigadóban 1

Nagy úr a csatlakozási kényszer  


A volt miniszterelnök a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület rendezvényén azt javasolta a kormánynak, hogy ne csináljon az európai uniós népszavazásból pártpolitikát, az embereket pedig arra kérte, hogy április 12-én ne a kormányról, hanem az európai uniós csatlakozásról mondják el véleményüket.


Az uniós csatlakozás ügyében Orbán Viktor leszögezte, hogy Koppenhágában minden korábbi várakozást “alulmúló” feltételeket sikerült kialkudnia a magyar delegációnak. Mint mondta, a belépés feltételei keresztezik többek között az egyenlő verseny elvét is. Orbán Viktor sajnálattal állapította meg, hogy a kormányzat az uniós csatlakozás támogatottságát a kabinet támogatottságaként fogja fel. “Amikor sajtot raksz az egérfogóba, ügyelj arra, hogy az egérnek is maradjon hely” – figyelmeztetett Orbán Viktor, utalva arra, hogy a kormányzatnak élesen el kellene választania az uniós csatlakozás ügyét saját népszerűségétől.

Úgy ítélte meg: a szólásszabadságot és véleménynyilvánítási szabadságot is sérti már az a kormányzati propaganda, hogy aki az uniós szavazáson az EU-tagság ellen szavaz, az a gyermekei jövőjét veszélyezteti. Ez durvább megfogalmazás, mint annak idején az “aki nincs velünk, az ellenünk van” szlogen – szögezte le, aláhúzva: hiába vágja be valaki a demokrácia szótárát, ha a nyelvezete a régi marad.

Kritizálta azt is, hogy kormányoldalról a “jól tájékozottak és félműveltek” euroszkepticizmussal vádolják az uniós csatlakozás ügyében józan felvetéseket megfogalmazókat.


Mi a magyar érdek?

Orbán Viktor beszédében kitért az iraki helyzet értékelésére is. Ennek kapcsán úgy vélte: a magyar állampolgárok és a világ is úgy tudja, hogy a magyar kormány a háború oldalán áll. Ezzel szemben – jelentette ki a volt miniszterelnök – a magyar emberek elsöprő többsége békét akar, s talán a békés megoldásra maradt még esély.


Orbán Viktor emlékezetett arra, hogy a balkáni háborúban egyetlen magyar életet sem kellett feláldozni. Ennek oka véleménye szerint az, hogy akkor Magyarországnak biztos iránytűje volt, mert akkor feltették a kérdést: mi a magyar érdek.

A jelenlegi helyzetet értékelve azt mondta: úgy tűnik, mintha a magyar kormány jelenleg sodródna és az érdekek homályosak lennének. Orbán Viktor megjegyezte: először fordul elő, hogy Magyarország polgárai a magyar kormány álláspontját egy ilyen súlyú ügyben a külföldi sajtóból ismerik meg.


Rombolási kényszer


Orbán Viktor úgy vélte: a mai közélet legszembetűnőbb jelensége, hogy “van itt egy tíz hónap után sem lankadó, szinte megmagyarázhatatlannak tűnő rombolási kényszer, amivel a mai vezetők rárontanak mindenre, ami a polgári kormány idején született meg.”


Orbán Viktor álláspontja az, hogy a jelenlegi kormány, előző ciklussal szemben megmutatkozó rombolási kényszere sérti azok millióit, akik örültek az elmúlt négy éven elért eredményeknek.
A politikus, elismerve, hogy az előző négy év sem volt tökéletes azt mondta: Magyarországnak soha ne legyen rosszabb négy esztendeje, mint amilyen 1998 és 2002 között volt.

A volt kormányfő úgy látja, hogy a jelenleg hatalmon lévők romboló kedve szerint akár lebontanák az esztergomi hidat is, csakhogy 20 méterrel arrébb ők építhessék meg.


Hofi és Komlós, mint ősellenzék

Orbán Viktor az általa feltételezett dühre több magyarázatot is adott.  Az egyik szerint: a magyar történelemben soha nem volt még példa arra, hogy a baloldalnak ilyen kiegyenlített erőviszonyok között kellett volna kormányoznia.

Utalt arra, hogy a rendszerváltás előtt a magyar ellenzéket hosszú ideig Komlós János és Hofi Géza játszotta el, igaz, mint hozzátette, igen tehetségesen.


A siker közös érdek

Orbán Viktor szerint tíz hónap elteltével itt az idő, hogy a kabinet megbarátkozzon azzal a ténnyel, hogy a mostani ciklus mérlegét majd az előző négy év eredményei alapján vonják meg. Mint mondta: a feladat nem könnyű, de nem is teljesíthetetlen. “A siker mindannyiunk közös érdeke” – húzta alá. 
 
Az ellenzéki politikus nem beszélt arról, hogy elvállalja-e a Fidesz elnöki posztját, azt viszont leszögezte: egy nagy, erős, nyitott európai néppárt építésére kell rávenniük magukat.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik