Belföld

Fortune-lista – ahol dolgozni érdemes

Néhány, nálunk szinte ismeretlen cég vezeti a legjobb amerikai munkahelyek listáját. A nemzetközi vállalatóriások csak a vert mezőnyben kaptak helyet.

A Fortune magazin idén újra összeállította listáját a 100 legjobb amerikai cégről, amelyek a munkavállalók szempontjából a legkedvezőbb feltételeket kínálják. 269 céget vizsgáltak meg alaposabban, miközben körülbelül 1000 vállalatot vettek összesen figyelembe.

Összességében a vizsgált cégek több mint negyvenezer alkalmazottját interjúvolták meg (egy kérdőív segítségével). A kérdőívet a San Francisco-i Great Place to Work Institute-tal együtt állították össze. A megkérdezettek fele további írott kommentárt is fűzött a kérdőívhez. Nem ez volt természetesen az egyetlen szempont a döntés során: megvizsgálták a szóban forgó vállalatok HR-politikáját, és munkahelyi kultúráját is.


Kik vannak a listán?


Mindezek után lássuk a listát! Magyarországon talán kevésbé ismert cégek állnak az élen, de éppen ezért érdemes néhány szót ejtenünk az első három helyezettről. A rangsor elején végzett az ismét első helyezést elérő a St. Louis-i központú tőzsdecég, az Edward Jones. A 25 ezer alkalmazottat foglalkoztató társaság több mint kétmilliárd dolláros bevételre tett szert 2001-ben.

A vállalatnál dolgozók 63 százaléka nő, az összes alkalmazott 6 százaléka valamilyen etnikai kisebbséghez tartozik. A professzionális munkatársak kezdő beosztása a Senior Programmer Analyst, ami körülbelül a vezető elemzőnek felel meg, és 64 ezer dolláros éves fizetéssel jár. Az órabérben dolgozó munkatársak átlagos kezdő beosztása: fiókhálózati adminisztrátor. Ez évente 23 ezer dolláros fizetéssel jár. A professzionális dolgozók átlagos (tovább)képzési ideje 146 óra évente. A cég bérkiadásainak 3,8 százalékát költi egyébként oktatásra. 

Aligha véletlen tehát, hogy az Edward Jones-hoz 191 ezren jelentkeznek felvételre… A cég egyébként a dolgozók tulajdonában van, ami magyarázza, miért fontos számukra a profit megosztása és az elbocsátások kerülése.


A második helyezettnél sem halnak éhen a beosztottak


A második helyen a kiskereskedelemben tevékenykedő dallasi Container Store cég végzett, amely csak 239 millió dolláros összárbevételt tudhat ugyan a magáénak, ám szilárdan őrzi tavalyi jó helyezését. Az 1741 embert foglalkoztató cég munkatársainak 24 százaléka kisebbséghez tartozik, 63 százaléka pedig nő. A céghez felvételre jelentkezők száma megközelíti a húszezret. A képzési idő átlagosan 162 óra – a profik számára, évente. Ők egyébként évi 37 ezer dolláros fizetésre számíthatnak kezdőként a cégnél, miközben az órabérben dolgozók átlagos kezdő beosztásában (elosztó központokban, raktárban végzett munkáért) 20 ezer dolláros fizetés várható. Ezzel a cég a kiskereskedők között a legjobb fizetést adja Amerikában, sőt a dolgozók ingyenes jógaórákra is járhatnak.

A harmadik helyen egy olyan cég végzett, amely senkit sem bocsátott el: az Alston & Birdről van szó. Nem véletlen, hogy ez az úgynevezett jogi cég (law firm), vagyis ügyvédi iroda a kielencedikről a harmadik helyre ugrott előre a legfrissebb listán. A 282 millió dolláros bevételű atlantai társaságnál 1347 embert foglalkoztatnak, s közülük 22 százalék tartozik kisebbséghez, 58 százalékuk pedig nő. Az ide jelentkezők száma 12 ezret tesz ki, tehát az Alston & Birdhöz sem könnyű bekerülni.

Az átlagos kezdő beosztás a cégnél a társ-ügyvéd (associate attorney), a szakképzettséggel rendelkezők számára, és ők évi százezer dollárt keresnek. A titkárnők kezdő fizetése 35 ezer dollár, a nem profi munkavállalók esetében ez a leggyakoribb kezdőbeosztás.


Ismertebb cégek a legjobb tíz között


A legjobb tíz között már jobban ismert társaságok is vannak: így a félvezetőipari Xilinx a negyedik, a szoftveriparban tevékenykedő Adobe Systems az ötödik helyen végzett. Egy hagyományos ipari cég, az American Cast Iron Pipe a hatodik, a dolgozói tulajdonban lévő építőipari cég, a TDIndustries a hetedik lett. Az élelmiszeripari J.M. Smucker a nyolcadik, a pénzügyekben tevékenykedő Synovus Financial Corp. a kilencedik, a Wegmans Food Markets szupermarketlánc pedig a tizedik lett a Fortune listáján.

Érdekesség, hogy csak huszadik a Microsoft, mögötte eggyel következik a világ legnagyobb gyógyszergyára, a Pfizer. A Cisco a 24., az Intel a 28. helyen végzett, az IBM pedig a 38. a számítástechnikából jól ismert cégek közül. Az újságok közül a New York Times került fel a listára, de csak a nem túl előkelő 93. helyre.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik