Rekordot döntött az idei karácsony

Aranyvasárnap helyett szombaton hágott a csúcsra a könyvkereskedelem. Budapesten és vidéken egyaránt Kertész Imre könyvei vitték el a pálmát, de több helyen hiánycikké vált Szabó Magda kötete is. A könyvesboltok forgalma az általunk megkérdezett kereskedők szerint húsz százalékkal nőtt, ami azt jelenti, hogy idén először ötvenmilliárd forint fölé emelkedik a hazai könyvkereskedelem forgalma. A Magyarországon eladott könyvek mintegy tizenöt százaléka szépirodalom, s ezzel messze felülmúljuk a 3-5 százalékos nyugat-európai átlagot.

Valóságos ostromállapot jellemezte a fővárosi és a vidéki könyvesboltokat is a karácsony előtti utolsó napokban. A vevők rohama aranyvasárnap helyett már szombaton tetőzött a nagyvárosokban. Bár az egészen pontos és végleges számítások még nem készültek el, úgy tűnik, a forgalom húsz százalékkal haladta meg a tavalyi szintet, ami azt jelenti, hogy újabb rekordot dönt a hazai könyvkereskedelem.

A Libri hálózata szombaton 110 milliós, aranyvasárnap pedig 99 milliós forgalmat ért el. Amint azt Dietrich Tamás igazgató a Magyar Hírlapnak elmondta, a legkelendőbbek Kertész Imre művei voltak. Az első magyar irodalmi Nobel-díjas alkotásai a folyamatos szállítás ellenére már szombaton hiánycikknek számítottak, de hamar elfogyott Szabó Magda Für Elise című kötete is. A karácsonykor szokásos ajándékkötetek – szakácskönyvek, albumok – a várt mennyiségben fogytak, és jelentős mennyiségben vásárolták a borkultúrával foglalkozó könyveket is.

A budapestihez hasonló tendenciákról, vagyis 20 százalékos forgalomnövekedésről számolt be Matyi Dezső, a Pécsi Direkt Kft. vezetője is. Az Alexandra könyvek kiadója szerint az ország déli részén – Kertész művei mellett – kelendőnek bizonyultak a médiasztárok könyvei. Példaként Vujity Trvtko új riportkötetét említette, amely a karácsonyi vásáron 90 ezer példányban fogyott el. Matyi Dezső szerint idén egy kicsivel halványabb volt a mesekönyvek forgalma, a díszes albumok viszont hagyományosan jól fogytak.

A hazai könyvkiadás nemcsak karácsonykor, hanem az egész év folyamán 10-20 százalékos növekedést mutat – mondta el kérdésünkre Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) igazgatója.

A tavaszi választásokat megelőzően ugyan némi megtorpanás volt érzékelhető, de a vásárlók ősszel és főleg karácsony előtt már “behozták” a kiesést. Ez azt jelenti, hogy tovább tart az öt éve elkezdődött konjunktúra a könyvek piacán. Zentai szerint immár biztos, hogy a könyvpiac, a tavalyi 45,7 milliárd forintos forgalmat jelentősen meghaladva, jóval ötvenmilliárd forint felett zár az idén.

Az idei év nagyszerű teljesítménye mögött részben Kertész Imre Nobel-díja – és a műveiből az év utolsó hónapjaiban eladott 300 ezer példány – áll. A magyar olvasóközönség egyébként nemzetközi összehasonlításban továbbra is különlegesnek számít – emeli ki a MKKE igazgatója -, mert a hazánkban eladott könyvek 15,4 százaléka szépirodalom volt 2001-ben. (Ugyanez a nyugat-európai országokban 3-5 százalék között mozog.) Így eshet meg, hogy a bestsellerlisták élén évek óta sok kommersz művet megelőzve Závada Pál, Esterházy Péter, Márai Sándor és most elsősorban Kertész Imre áll.

Címkék: archívum