Belföld

Külföldi lapértékelések – szocialista kormányalakítás várható

Orbán Viktor, a Fidesz-MDF választási összefogás miniszterelnök-jelöltje tegnap éjjel elismerte a jobboldal választási vereségét, Medgyessy Péter, az MSZP kormányfőjelöltje pedig azt ígérte, hogy tízmillió magyar miniszterelnöke kíván lenni. Valamennyi nagy hírügynökség fontosnak találta ezt kiemelni.

“A magyar szocialisták készek a kormányzásra” címmel számol be a vasárnapi eseményekről a CNN európai kiadása. A tudósítás a magas részvételi arány mellett azt hangsúlyozza, hogy a választásokat ezúttal a két párt miniszterelnök-jelöltjének személyisége dominálta.

Magyarország fiatal, de gyakran arrogáns miniszterelnöke, Orbán Viktor elvesztette a választást vasárnap, de elismerte a vereséget – számol be a Reuters brit hírügynökség, amely szerint két véglet létezik Orbán Viktor megítélésében: továbbra is vagy imádják a “kemény, dinamikus és karizmatikus” politikust, vagy gyűlölik a “pimasz, öntelt és megfontolatlan” kormányfőt. A Reuters idézi politikai elemzők véleményét, akik szerint Orbán csapdába esett, amikor elhitte saját agresszív reklámját, a Fidesz pedig saját imázsának esett áldozatául.

A szűk győzelmet arató balközép ellenzék ígéretet tett arra, hogy a volt kommunista országot az Európai Unióba vezető biztos ösvény mentén irányítja – mutat rá a Reuters, mely interjút készített az MSZP pénzügyminiszter-jelöltjével. László Csaba elmondta: arra számít, hogy a Budapesti Értéktőzsde az első fordulóhoz hasonlóan kedvezően fogadja az eredményt, és a balközép erők győzelme akár azt eredményezheti, hogy a BUX-index 500-1000 ponttal is emelkedhet. A miniszterjelölt, aki egyebek között kijelentette, hogy jól ki fog jönni Járai Zsigmonddal, az MNB elnökével, négy prioritást tűzött ki maga elé rövid távra, köztük az EU-csatlakozási tárgyalások pénzügyi kérdéseinek kezelését.

Az osztrák liberális napilap, a Der Standard “Medgyessy ki akarja békíteni a magyarokat” címmel közölt írást hírügynökségi jelentés alapján. Ebben megállapítja: a Fidesz ugyan szűken megnyerte a második fordulót, de Orbán számára, aki agresszív kampánnyal próbálta megfordítani az eredményt az első forduló után, a nap mégis keserű vereséggel végződött. Medgyessy a szemére vetett hiányosságokból tőkét tudott kovácsolni az utóbbi hetekben, nyugalmával szerzett támogatást, és azzal az ígérettel, hogy tízmillió magyar miniszterelnöke akar lenni, ami a magyaroknak a jelek szerint jobban tetszett, mint Orbán Viktor harckészsége. A sikerben nagy része volt Kovács László pártelnöknek, aki átadta az első helyet Medgyessynek, és a hagyományos választói rétegekkel foglalkozott.

Az AP Dow Jones utalva arra, hogy az MSZP és az SZDSZ arra készül, hogy hétfőn hivatalosan is megkezdje a kormányalakítási tárgyalásokat, jelezte: öt választókerületben újra számolják a szavazatokat, de nem valószínű, hogy ez érdemben befolyásolná a választás végeredményét. Az amerikai hírügynökség kiemelte, hogy a vereség beismerésével maga Orbán Viktor oszlatta el azokat a kezdeti spekulációkat, miszerint a Fidesz megpróbálhat kisebbségi kormányt alakítani.

Az AP szerint a szoros választási eredmény azt a nagyfokú megosztottságot tükrözi, amely egymással szembenálló táborokra osztotta a szavazókat és amely a választási kampányt a rendszerváltás óta eltelt 12 év legrosszabb rágalmazási hadjáratává változtatta. Soha nem fordult még elő, hogy egy új kormányra a baloldal és a jobboldal közötti feszültség enyhítésének feladata várt volna – írja az AP, amely a Reutershez hasonlóan idézi Medgyessy Pétert és Mádl Ferenc államfőt, akik a kampány és a választások lezárultával az ország egységének megteremtését szorgalmazták.Az AP, a Reuters és az AFP francia hírügynökség egyaránt emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor az utóbbi két évben mindinkább nacionalista hangnemet ütött meg, amivel kivívta a szomszédos államok és az Európai Bizottság rosszallását is. Orbán Viktor, akinek négyéves kormányzását a folyamatos gazdasági növekedés és a jobboldal egységesítése jellemezte, sok szavazót azonban elriasztott harsány, dinamikus stílusával és a nacionalista érzelmekre apellálló kijelentéseivel.

A DPA német hírügynökség kiemelte: a választási kampány drámai finisében részben bejött Orbán Viktor stratégiája, amely abban állt, hogy a miniszterelnök elsősorban a vidéki Magyarország szavazóit mozgósította. A szocialisták ellen kemény kampányt folytató Orbán nem riadt vissza az “MSZP-t bábként mozgató nagytőke és pénztőke” elleni támadásoktól sem, ám a második fordulóban elért eredmény nem volt elég ahhoz, hogy a négy évig kormányzó jobboldali erők ledolgozzák az első fordulós hátrányt és ismét kormányt alakíthassanak.

A Kurier című bécsi lap “Medgyessynek sikerült a hatalomváltás” címmel közölt tudósítást. Írt a Fidesz erőszakos kampányáról, az ellenzékkel szembeni agresszív támadásokról és a nacionalista hangokról, majd megállapítja: a köztársasági elnökre vár a feladat, hogy kormányalakítási megbízást adjon annak, akinek a legjobb esélye van a megbízás teljesítésére, ez pedig csak Medgyessy Péter lehet. A cikk szól arról is, hogy a szocialistáknak az utóbbi napokban sok, nem ritkán övön aluli ütést kellett elviselniük, hazaárulónak nevezték őket, több templomban ellenük irányuló röplapokat osztogattak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik