Tenyérnyi professzorok

A tenyérnyi számítógépekkel megtervezhetjük időbeosztásunkat, játszhatunk szabadidőnkben és kommunikálhatunk a világgal. De a hozzájuk kapcsolható kiegészítőkkel még többre képesek.

A palmtopok fejlesztői mindent megtesznek, hogy a legkarcsúbb, legvadítóbb külsejű gépeket dobják piacra. Sorra tornázzák le a grammokat az ördöngös masinákról, és a lehető legtöbbet préselik ki a telepek élettartamából. Mi pedig hogyan hálálhatjuk meg? Egyre több és több haszontalanságot telepítünk fel apró társunkra.

De a gyártókat sem kell sajnálnunk: ők a legboldogabbak, amikor újabb és újabb kiegészítőket (add-on) veszünk a géphez, hogy ezekkel gazdagítsuk képességeit. Bizony, még ezeknek a tenyéri gépeknek is vannak perifériáik, és a kínálat több mint bőséges – használjunk akár Palm, Handspring Visor, Psion vagy Pocket PC típust, tucatnyi extra közül választhatunk.

Mit honnan?A PDA perifériák száma oly bőséges, hogy nehéz közülük választani. Mit érdemes venni, és főleg hol? Ha bármelyik termékről többet szeretne tudni, azt javasoljuk, először hívja fel a forgalmazót, vagy nézzen szét a interneten:

Handspring Visor

Psion

Pocket PC

Palm

Handspring Visor

A Visor-tulajdonosoknak aligha kell bemutatnunk kedvencükhöz kapható kiegészítők széles és változatos kínálatát, hiszen a Handspring Springboard bővítőkártyának köszönhetően a perifériák választéka több mint bőséges. Itt van például a Xircom ormótlan készüléke, mely nem más, mint egy modem. Minden megtalálható benne, de ha összevetjük a Xircom másik, Pocket PC-hez készült modelljével, láthatjuk, hogy feltűnően túlméretezett.

A többi Handspring modulhoz hasonlóan a Xircomot is úgy tervezték, hogy a Springboardhoz csatlakoztatva azonnal használatba vehessük. Miután beállítottuk az internetjellemzőket, a SpringPort Modem készen áll a levelek küldésére és a webes böngészésre.

Másik érdekes darab az EyeModule2, amely a Visort digitális kamerává varázsolja. A színes és fekete-fehér modellekkel egyaránt működő bővítővel gombnyomásra pillanatfelvételt készítünk. Bár az EyeModule2 640×480 felbontású képei elég részletesek, azért egy digitális kamerától fényévekre van. Ha ez nem elég, akkor egy mini mozgóképkamera kapcsolható hozzá, amivel remekül elszórakozhatunk.

Az mp3 rajongóinak sem kell nélkülözniük, mert a SoundsGood modul nem más, mint egy mp3-lejátszó. A készülék ugyan az olcsó darabok közé sorolható, de 64 MB zene tölthető rá, és a lejátszás minősége is meglepően jó. Hangrögzítésre azonban nem alkalmas, így ehhez a My-Vox kiegészítő ajánlható.

Palm

A Palm cég gépei több millió példányban keltek el világszerte, és széles skálán mozognak a hozzájuk kapható perifériák. Amikor azonban Palm kiegészítést vásárolunk, ügyeljünk a kompatibilitásra, mert nagyon sokféle Palm modell kapható a piacon. A számtalan bővítő közül a vásárlók nagy kedvence a Portable Keyboard: ez szinte minden modellhez kapható billentyűzet. A remek kiegészítőt összehajthatóra tervezték, így négyrét hajtogatva a zsebünkben is elfér.

A palmtophasználóknak sem kell nélkülözniük a világhálót, mert számtalan modem kapható a készülékhez. Itt van például a Palm V Modem, melynek külseje ízléseses, bár 33,6 kbps sebessége kissé elavultnak számít.

A sok gépelés meg szörfözés nem kíméli a telepeket, lássuk, mit fejleszthetünk ezen a téren. A Palm IIIc gépekhez készült felöltőkészlet, az Auto/Air Recharger Kit a kocsi szivargyújtójáról és a repülők utastéri konnektoráról egyaránt működik.

Ha már utazásról van szó, jól jöhet egy kamera a géphez: a legtöbb Palmmal kompatibilis Kodak PalmPix két felbontásban készít színes felvételeket. Azonban szerintünk a Palm III és V modellhez készült GoVox felvevőnek már több a haszna, és az ára sem veri a csillagos eget. Ezzel a készülékkel nyolcpercnyi hangfelvételt tárolhatunk.

ZsebzsargonCompact Flash:

Mozgó alkatrészek nélküli, kisméretű memóriakártya.

PDA: Személyi adatkezelő, zsebszámológép nagyságú számítógép. Mivel általában nincs billentyűzete, az érintésérzékeny képernyőn keresztül történik.

Type II PC-kártya: hitelkártya-méretű bővítőkártyák legelterjedtebb típusa. Type II PC-kártyahelybe is illeszthető.

Windows CE: A Windows operációs rendszer palmtopok és PDA-k részére készült, egyszerűsített változata. Kevesebb tárhelyet igényel, de kevesebbet is tud, mint a “nagy” Windows.

Pocket PC

A Microsoft mindenes PDA-nak szánta a Pocket PC-t (korábban Windows CE): a gép az irodai programok és játékok futtatása mellett mp3-fájlok és mozgókép lejátszására, valamint hangrögzítésre is alkalmas. Ez, legalábbis részben, választ is ad a Pocket PC perifériák gyér kínálatára.

Behálózott és összedrótozott világunkban talán a leghasznosabb eszköz, amit a Pocket PC CompactFlash bemenetébe illeszthetünk, egy modem – például a Pretec cég Compact készüléke. A csomagban találhatunk egy telefonzsinórt, melynek egyik végét a modembe, míg másikat a telefonaljzatba kell csatlakoztatni, s máris kész az 56 kbps sebességű kapcsolat. Ugyanez igaz a Xircom másik két Pocket PC modemére, a CompactCard Modem 56 GlobalAccess-re és a CompactCard GSM-re.

Végül itt a Pretec hálózati kiegészítője, mellyel a Pocket PC-t hálózatba köthetjük. A Xircom CompactCard Ethernet ugyancsak 10 mbit/s sebességre képes, azonban ennek előnye az, hogy Type II PC-kártyacsatlakozója van, és így notebookhoz is használható.

Míg teljesítmény szempontjából az összes modell egyforma, kérdéses, hogy szükséges-e a PDA-t hálózatba kötni. Ha számításba vesszük a palmtop és az asztali gép között áramló adatok viszonylag kis méretét, az USB-s átvitel legtöbbünk számára ésszerűbbnek tűnik.

Psion

Psion a hordozható gépek korai fejlesztéséből ugyancsak kivette a részét, és még a legrégebbi modelljei is továbbfejleszthetők. De napjainkban a perifériagyártók már nem támogatják kiemelten a Psion gépeket. Míg más platformoknál megszokottnak számítanak az íróasztali tartóegységek (docking station), addig a Psion Series 5 gépeinek tervezésekor erről megfeledkeztek.

Programokhttp://www.palmtown.com

http://www.palmgear.com

http://palm.dahm.com

http://www.cecity.com

http://www.mobipocket.com

http://www.jimmy.com

http://www.pda21.com

http://www.palmtopsoftware.com

Szerencsére itt a POD cég tartója, amelybe behelyezve a gépet, használhatunk infravörös portot, feltölthetjük a telepeket és szinkronizálhatunk. A POD egyetlen hátránya, hogy nem adnak hozzá hálózati adaptert, így ezt külön kell megvásárolni.

Kommunikációra a Travel Modem a legalkalmasabb, mely a Psion fejlesztése, és az az érdekessége, hogy infravörös porton keresztül csatlakozik a PDA-hoz. Az infránál maradva, az IR Printer Port kiegészítő beszerzése ésszerű megoldásnak látszik, hiszen segítségével drót nélkül tudunk nyomtatni.

Címkék: archívum